Flower rolls, detta är en bao som jag tycker är vacker och god men som jag dragit mig för att testa själv innan, såg så invecklat ut tyckte jag. MEN grejar man en kanelsnurra ja då grejar man denna. Passade på att göra en batch av flower rolls med ramslök som jag fick av mina föräldrar. Dessa passar bra att frysa in och tina/steka upp när du vill äta dem också. Smakaroch doftar gott av löken och gott att steka så botten blir krispig. Servera t ex till en soppa som denna starksyrliga Pekingsoppan här!
När det gäller flower rolls så finns många olika kryddblandningar att variera på, t ex five spice, svartpeppar, salladslök/ingefära m.m, så testa på och variera med fyllningen bara.
Ca 10 st baos
300 g vetemjöl
25 g färsk jäst
150 g ljummet vatten (ca 38 c)
1,5 msk strösocker
1,5 tsk bakpulver
1/2 tsk ättiksprit (12%)
1 1/2 msk rapsolja
0,5 tsk salt
Fyllning/pensling
Ca 30 g finhackad ramslök eller salladslök
Ca 2/3 tsk salt
1/2 dl rapsolja
1. Sikta mjölet och blanda alla torra ingredienser till degen i en bunke.
2. Lös upp sockret i det ljumna vattnet och blanda i jästen och oljan och rör om.
3. Häll i vätskan och blanda med de torra ingredienserna (jag använda maskin) men det går bra att knåda för hand också.
4. När degen är jämn, lägg duk över och låt stå i ca 15 minuter i rumstemperatur. När tiden gått, knåda degen en gång till och täck i ca 30 min till.
5. Under tiden du väntar, hacka löken och lägg åt sidan.
6. Mjöla arbetsbänken lätt och kavla ut degen till en platta. (för 10 bullar ska plattan vara ca 45-50 cm på bredden)
7. Pensla med olja över hela plattan, strö salt och lök jämt över hela.
8. Vik ihop och kavla lätt ut så bredden så du kan dela längden i 20 bitar (rektanglar) ca 2-2,5 cm breda.
9. Pensla längderna både mellan och översta lagret innan du trycker till med matpinne. Lite svårt att beskriva men jag har en video för hur jag viker/rullar dessa finns här på min Instagram
10. Lägg de färdiga bao i en ångkorg med vatten under (med ångkorgspapper/duk under) och inte för tätt. Lägg över lock och låt jäsa i ca 30-40 minuter till.
11. Efter jäsningen så koka upp vattnet till ångkorgen, när vattnet börjar koka kan du börja räkna tiden, låt koka i 10 minuter och stäng sedan av plattan men öppna inte locket förrän efter ca 3-5 minuter.
12. Om du vill så kan du steka dem med lite rapsolja tills de får en fin krispig gyllene botten eller så servera dem fluffiga.
Går som sagt fint att frysa in och ånga några minuter för servering igen.
Här inne blir det mycket mat! Recept, matställen, resor, minnen, kultur och ja blandat stort & smått i min vardag. Recepten jag delar är det mycket fokus på taiwanesiskt och kinesiskt då mina föräldrar är från Taiwan. Kokboksförfattare till boken Dumplings & annan dim sum (2022)
Bor i Malmö med min man Kennet och mina söner Felix & Lucas.