Var ett tag sedan jag checkade in här mellan gästspel på TAK i Stockholm (så kul!) och sjukstuga i påsk hemma.
Här är en bild direkt från vårt middagsbord förra veckan: Micrad silkesägg, kycklingfärs med burkmajs och snabbfräst spetskål. Detta är en typisk middag som sätts ihop beroende på vad för något jag har i kylen + vad jag köpt på erbjudande i mataffärerna. Dessa tre rätter tog ca 20-30 minuter att laga ihop och eftersom jag fick en del frågor om recept på stories så har jag skrivit ihop dem lite här. Det viktigaste stegen att följa är ändå äggen resten kan ni smaksätta efter tycke och smak ju. Av dessa rätterna så försöker jag tajma så att allt är klart när äggen är klar för servering, godast så. Hoppas också att detta kan vara inspo till att laga med det ni har hemma. Denna måltiden var lätt min son Lucas favorit förra veckan, särskilt äggrätten då det är en av hans favoriter och han blir glad varje gång den dyker upp på middagsbordet. Serverade till kokt ris så har man en god och snabb middag + bra matlådor om det blir över!
Kycklingfärs med burkmajs och ostronsås
500 g Kycklingfärs
1 liten burk majs (160 g) utan spad
ca 2-3 msk ostronsås
1 hackad salladslök
1,5 tsk potatismjöl
1,5-2 dl vatten
1 nypa MSG
Ljus soja och vitpeppar efter smak
1. Bryn kycklingfärsen i lite matolja
2. Blanda ner ostronsås salladslök och majs. Stek ihop en stund.
3. blanda redning och häll ner i pannan och låt allt koka ihop sig och tjockna. Rör lite mer redning beroende på om du vill ha mer sås eller tjockare sås.
4. Smaka av med en nypa MSG, soja & malen vitpeppar.
Spetskålen
Så mycket du vill och skär i större bitar som är lätta att ta upp med pinnar sen.
hackad vitlök.
Soja
Ostronsås
Kinesisk sesamolja
1. Fräs vitlöken på medelvärme i lite matolja.
2. Lägg i spetskålen och häll lite vatten, blanda runt och låt det fräsa lite snabbt tills vattnet kokat bort.
3. I med ostronsås och soja efter smak och stek inte för länge så det blir för mjukt, ska fortf vara krisp i kålen, topppa till sist med sesamolja. (Tips, lägg i en klick chili olja också om du vill ha den lite spicy).
Micrad silkes ägg (steamed egg)
Denna enkla kinesiskarätt ska man försöka att inte överkoka så den blir bubblig, tänk att konsistensen ska vara som en len silkestofu eller som en pudding typ. Därför jag skrivit måtten på min skål jag använde vid tillagning för tid, styrka på micron, storlek på skål och mängden påverkar rätt mycket.
Djup tallrik/skål ca 20-22 cm
2 ägg
2 dl ljummet vatten (ca 35-37g)
1 tsk kycklingbuljongpulver, Ajinomoto (annars t ex shitakebuljong- eller dashipulver)
1 tsk rapsolja/matolja
1 nypa salt
1 nypa vitpeppar
Toppa med: Soja, sesamolja och finhackad salladslök och servera med en chiliolja om du vill.
1. Rör ihop alla ingredienser och sila ner det i skålen du ska använda.
2. Skumma av bubblorna på ytan om du vill.
3. Täck men en mikrosäker tallrik och ställ in 5 min på 450 w. Efter den tiden ska den vara lite "darrig som en gele/pudding". Låt stå under lock i ca 2 min till efteråt för att den ska bli lite mer fast. (OBS, var försiktigt när du lyfter på tallriken över)
Sen är det bara att toppa och servera!
Här inne blir det mycket mat! Recept, matställen, resor, minnen, kultur och ja blandat stort & smått i min vardag. Recepten jag delar är det mycket fokus på taiwanesiskt och kinesiskt då mina föräldrar är från Taiwan. Kokboksförfattare till boken Dumplings & annan dim sum (2022)
Bor i Malmö med min man Kennet och mina söner Felix & Lucas.