Aubergine med chilibönsås [魚香茄子]

5 years ago

[caption id="attachment_1236" align="aligncenter" width="3328"] Yu Xiang Qie Zi - 鱼香茄子[/caption] Aubergine är verkligen en av de grönsaker jag lärt mig gilla med åren. Undvek den så mycket jag kunde som barn, förutom när den var friterad i tempurasmet, men det mesta är väl gott som friterat, eller hur? Här kommer ett recept på en vegansk auberginerätt som heter  Yu Xiang Qie Zi, översatt till svenska skulle det vara ungefär "fiskdoftande aubergine", men namnet är lite missvisande, ingen fisk i denna rätt, namnet kommer mer från att ingredienserna till rätten används bland annat till den kända rätten Yu Xiang Rou Si (som är med fläsk). Om du gillar stark mat så kan du blanda i en hackad chili eller chili oil (om du inte köper Dou ban jiang varianten som redan är stark. Jag serverade denna rätt tillsammans med kokt ris och en annan vegetarisk svamprätt så det räckte till ca 3 portioner. Ingredienser: 4 långa kinesiska (eller japanska) aubergine, eller vanlig (ca 300-400 g) 1 msk ingefära 1 salladslök 1 vitlöksklyfta ca 1,5- 2 msk Dou ban jiang [kinesisk bönsås, finns både att köpa med och utan chili] 2 msk soja 1,5 msk kinesisk svart vinäger 1,5 tsk socker 1 dl vatten 2 tsk maizena 1.Skär aubergine i klyftor (eller skär dem i vinklar genom att "rotera") 2. Värm ca 1 msk olja på medeltemperatur i en panna och lägg i auberginen. Rör om då och då och låt det bli mjukt, tar ca 15-20 min. 2. Riv ingefära 3. Hacka vitlök 4. Hacka salladslök i diagonala strimlor 5. Blanda soja, vinäger, doubanjiang, socker i en skål 6. När auberginen är mjuk, fös undan den lite i pannan och lägg i ingefära, vitlök och den vita delen av salladslöken och låt den fräsa lite innan det blandas med auberginen 7. Blanda i sojablandningen och höj värmen till medel/hög 8. Blanda vatten och maizena och rör ner det i pannan och låt det koka ihop 9. Smaka av och addera salt eller soja efter smak 10. Strössla över resten salladslöken vid servering.