Låt mig presentera: mina topp 10 kryddor och såser i skafferiet

5 years ago

[caption id="attachment_1117" align="aligncenter" width="4585" alt="" height="3048"] Top ten![/caption] Tänkte berätta om mitt basskafferi för att laga kinesisk mat. Det var inte det lättaste att välja ut eftersom det finns otroligt många "röror" men jag tänkte att presenterar mina topp 10 idag så kan jag berätta om mina andra favoriter nån annan gång. Har jag dessa med mig på en öde ö så kan jag nog ha det rätt gött ett tag, förutsatt att någon kommer med råvaror, grill, fungerande Netflix/HBO och glampingutrustning, annars är det kört så fort jag blir hangry....
  1. Soja, behövs ingen förklaring tänker jag. Tänk bara på att köpa en som är naturlig bryggd. Finns en del ute nu som är gjord med kemisk process för att det går snabbare.
  2. Sesamolja, härlig nötig olja som är pricken över i:et på många rätter och soppor.
  3. Chinkiang vinäger, precis som italienarna behöver sin balsamico så behöver vi vår svarta risvinsvinäger, gott i t ex dippsåser och sallader.
  4. Fermenterade svarta bönor, ger snabbt härlig fyllig [umami-aktigt] smak till maten.
  5. Risvinsvinäger, bra att ha i t ex grytor, marinader och för att pickla grönsaker.
  6. Oystersås, använder jag mycket till wokade rätter och till kokta grönsaker.
  7. 5-spice krydda, denna kryddblandningen används i t ex marinader och wontonfyllning.
  8. Bull Head Barbecuesås [Sha Cha], denna härliga smaksättare är så god både till wok, nudelsoppa och till Hot Pot-dippa, ingen Hot Pot-middag är komplett utan denna såsen enligt mig!
  9. Chilisås, måste ha minst en bra chilisås hemma bara, så är det!
  10. Ground bean sauce, passar så bra till t ex  ångad fisk och till olika marinader.
Mer från mig på min Instagram Chopstick_stories , följ gärna! ;-)

My · 5 years ago
När jag tänker efter långt och länge finns det faktisk en sås jag använder mycket av. Mina föräldrar är födda och uppvuxna i Vietnam trots att vi är kineser. Jag är uppvuxen med asiatisk fisksås och det använder jag istället för soja ibland tex i olika dippsås.

Karin · 5 years ago
Hej My! Jag introducerades till fisksås rätt sent. Jag tror mamma inte började använda det förrän jag var i tonåren. Inte så vanligt i det taiwanesiska köket men nu är fisksåsflaskan välanvänt även hos mig! Ha en skön helg!/Karin