Matchaglass med litchigelé

5 years ago

[caption id="attachment_1124" align="aligncenter" width="3225"] Matchaglass med litchigelé.[/caption] God fortsättning allihopa! Hoppas ni haft en skön helg vare sig ni firar jul eller inte. Jag och min familj får ibland frågan om vi firar jul. Svaret är ja, fast vi inte firar en "traditionell svensk jul" så är julen en tid som hela familjen samlas och äter gott [med fokus på maten haha]. Under min uppväxt så har tre saker varit förknippat med en högtidshelg och det är maten, taiwanesisk kortspel och sjunga Karaoke. Vi kunde/kan [om tid finnes] sitta spela kort och köra allsång till sent på natten. Med vår restaurang så var det sällan hela familjen var samlade under en hel dag eller två så dessa stunder var verkligen så mysiga, stökiga och värdefulla för oss. I år körde vi trerättersmiddag hemma hos mina föräldrar och pappa stod för förrätten som var wokad "peppar och salt" hummer [med ingefära, vitlök och salladslök]. Huvudrätten var entrecôte, hasselbackpotatis och ugnsrostade tomater. Så till efterrätten, som var mitt ansvar i år - Matchaglass med litchigelé och litchi med smak av ingefära och lite citrus! Jag brukar inte göra så mycket desserter men kände för att testa en smakkombo som jag tänkt på och det blev riktigt bra! Skriver hur jag gjorde de olika delarna om någon vill göra den till t ex nyårsdessert. Desserten bestod av: Matchaglass, litchifrukt med ingefära och citrus, litchigelé och sesamkaka, torkade ätbara blommor och ätbar guldpulver. Räcker till ca 6-8 portioner enligt mig. Matchaglass gjorde jag efter Leila recept, den enda skillnaden var att jag hade i ca 3 msk matchatepulver som jag blandade ut med lite varmt vatten [så det blir som en tjock massa] innan jag blandade ner det i smeten, trodde att färgen skulle bli mer intensiv så men det kanske inte gjorde någon skillnad. Litchigelén gjordes med sockerlaget från konserverad litchifrukt [jag använde en burk med 565 g]. Jag följde doseringen för vätska/gelatinmängd för en fastgelé med gelatindosering som för 0,5 liter vätska [ca 300 ml litchi sockerlaget]. Jag silade sockerlaget så att den inte skulle vara grumlig. Litchi med ingefära och citrus är de konserverade litchifrukterna som jag marinerade med saften av ca 1,5-2 tsk riven ingefära och ca 1 tsk citronsaft. Jag gjorde den samtidigt som gelén och lätt det stå i kylen. Sesamkakorna är Risentas sesamkakor som jag brutit i bitar, här gör vi inga från scratch inte, någon måtta får det vara när man gjort tre komponenter till en dessert haha. Detta är en jättebra dessert att förbereda dagen innan och så har man bara det roligaste kvar, lägga upp desserten och njuta. Hoppas ni gillar och gott nytt år till er alla! Titta gärna in och följ mig på min Instagram för mer matinspiration: Chopstick_stories ! Kram