Kinesiska pannkakor [scallion pancakes/ 蔥油餅]

5 years ago

Här kommer ett recept på krispiga kinesiska pannkakor som är salta och med salladslök i. Pannkakan är mer som ett bröd som man steker och inte som den vanliga pannkakan eller crêpesen i konsistens. I Taiwan och Kina äter man dessa som de är eller med t ex skivor med kött som man rullar in i pannkakan med koriander och såser [som en kebab]. I Taiwan hittar man många gatuförsäljare som gör dessa direkt på beställning från deras matvagnar alla tider på dygnet. De är jättegoda att servera till en soppa eller gryta också! Pannkakan är saltig, krispig, spröd och doftar gott av salladslöken. Jag blandar lite sesamolja och sesam i denna omgången också! Sett att pannkakan kan vara nästa hype efter  Gua Bao och nu kan man få t ex friterad kyckling och spicy tuna i den. Smakkombinationer är ju oändliga när det gäller gott bröd/pannkaka och andra smaskigheter! På min Instagram visar jag hur man ska "fluffa" till pannkakorna vid stekning, kolla på Instagram: karinlei och Recept för ca 6 st 5,5 dl vetemjöl 1 dl kokande vatten 1,75 - 2 dl kallt vatten 1/2 tsk salt 2 stjälkar salladslök Rapsolja Sesamfrön Smet till att bre på degen: 4 msk rapsolja 1 msk sesamolja 1 msk vetemjöl 1,5-2 tsk salt (ta mindre salt om du t ex ska servera pannkakan som wrap eller med dippa) 1. Blanda mjölet och saltet med det kokande vattnet i en bunke, rör om. 2. Blanda i det kalla vattnet och blanda väl och knåda sedan degen så den är jämn. Låt degen vila i kylen i minst 20 minuter. 3. Hacka salladslöken tunt. Lägg i en skål. 4. Blanda matolja, vetemjöl och saltet till smeten som ska bres på den utkavlade degen sen. 5. När det är dags att börja med pannkakorna så mjöla bänken och knåda och mjöla degen till den inte är för klibbig. 6. Dela degen i ca 6 bitar (så täcker de nästan en hel normalstor stekpanna per pannkaka) 7. Kavla ut degen i en rektangel och ringla över lite av smeten, strö över salladslök (och lättrostade sesamfrön om du vill). 8. Rulla ihop degen, först på längden och sedan rulla den på tvären [så den ser ut som en traditionell kanelbulle]. 9. Kavla ut degen försiktigt i cirkelform, om du delar degen i 6 delar så kan du kavla ut dem så du får plats med ca 2 handflator på tvären/bredden av cirkeln. 10. Värm matolja i en panna och lägg på pannkakan [medel/högvärme]. 11. När båda sidorna fått gyllene färg så kan du börja klämma på pannkakan med en tång för att de olika lagren ska dela sig lite, om pannkakan är matt så kan du hälla på lite matolja och bre ut lite med stekspaden innan du vänder pannkakan några gånger tills du känner att du är nöjd med krispigheten. Denna pannkakan är godast att äta direkt efter stekning men om du försteker dem och sedan värmer upp och gör det sista steget så blir de goda också. Lättare om man serverar många på en gång att försteka. Serveringsförslag som sagt med en god soppa/gryta eller använd den som wrapbröd till vad du vill! Dippa: sirracha, soja, kinesisk risvinäger eller kinesisk sötsoja (Soy paste) och en starksås.