Cilbir & simit – lagom till helgen

2 months ago

Cilbir & Simit – lagom till helgen

Cilbir med Simit, härligt turkiskt sesambröd.

Cilbir & Simit – lagom till helgen

Glad fredag på er! Idag gjorde jag turkiska ägg – Cilbir till mig och Kennet till lunch. Enkelt och supergod rätt att laga. Denna varianten är inspirerad av den som serveras på Atrium här i Malmö. De hade fänkål & dill i och jag fick en påminnelse om att jag använder det för lite i min matlagning 🙂 Mer av dessa goda smaker får det bli 2024. Här kommer det enkla receptet för att röra ihop det. Det går ännu snabbare att göra om du skippar att göra egen chilismör och kör på en chiliolja som du redan har hemma. Justera med hur mkt dill & fänkålsmak du vill ha. Kanske hinner du laga redan nu till helgen?

För 2 portioner:
2 ägg (eller 4 om ni vill ha två var)

Yoghurtröran:
3,5 dl turkisk yoghurt
ca 1-0,5 tsk fänkål (mortlad)
ca 7 dillkvistar och lite till garnering
ca 2 krm salt
Lite malen svartpeppar
1/2 eller liten vitlöksklyfta

Chilismör:
25 g smör
0,5 msk pul biber
1 krm cayenne
1/4 tsk kumin
1 nypa salt

Servera med bröd som tex simit, rostad bröd, rostad surdegsbröd m.m. Om du har sumak hemma så är det gott att toppa med det med!

  1. Låt yoghurten stå tills det blir nästan rumstemp.
  2. Gör chilismör genom att smälta smöret (bryn den lätt), häll i malen spiskumin, pul biber & cayenne. Stäng av värmen, salta och låt det stå och dra.
  3. Finhacka dill, riv vitlök. Rör ner fänkål, svartpeppar , dill & vitlök i yoghurten och smaka av med salt.
  4. Pochera äggen, lägg yoghurten i en djuptallrik toppa med ägg och chilin, servera med bröd! Så gott 🙂

 

Wontons! recept på en familjefavorit

2 months ago

Wontons! Recept på en familjefavorit

Wontonsoppa & nudlar till lunch med familjen!

Wontons! Recept på en familjefavorit

Mamma & Lucas <3

Wontons! Recept på en familjefavorit

Wontonsoppa och wontonnudelsoppa är en av många storfavoriterna hemma hos oss och perfekta comfort food-rätter.  Wontons var en av rätterna min mamma preppade åt oss inför dagarna hon och pappa jobbade sent och vi barn skulle fixa maten själva. En familjevän skojade kärleksfullt att vi var en wontonfabrik eftersom vi ofta satt och gjorde wonton ihop när hon hälsade på oss på helgerna. Perfekt att göra lite fler om man redan är igång, sen är det bara att plocka fram dem ur frysen och koka upp för en snabb och god måltid. De behöver inte tinas innan utan kan kokas eller friteras direkt från frysen. Detta receptet som är baserat på min mammas wontons har jag med i min kokbok “Dumplings & annan dim sum” och är nog en av de mest lagade rätterna som jag själv gör som är med i boken. Känns så fint att nu ha hjälp av mina egna barn när vi preppar vår egen frys och se glädjen när jag säger att vi ska äta wontons!

40 stycken
1 pkt wontondegplattor (ca 40 st)
200 g skalade råa räkor, t ex vannamei
250 g fläskfärs alt finhackat fläskkött eller kyckling
1 ägg
1 salladslök
2 tsk ljus soja
1 ½ krm mald vitpeppar
½ tsk five spice-krydda
2 krm salt
1 ½ tsk sesamolja

  1. Rensa och skär räkorna i stora bitar.
  2. Finhacka salladslöken och blanda alla ingredienserna i en bunke. Rör om väl så att allt blandas till en smet.
    3. Lägg 1 tsk fyllning mitt på wontonplattan och knip ihop längs med färsen så att inte luft kommer med. Oftast försluter köttsmeten wontonen tillräckligt annars kan du använda lite vatten på ett finger.
  3. Lägg färdiga wonton på en bricka med bakplåtspapper och täck med bakhandduk.Om de inte ska ätas direkt täcker du dem ordentligt och lägger i kylen. Om du vill frysa in dem börjar du med att styckfrysa dem på en plåt cirka 40 minuter innan du lägger över dem i plastpåsar och fryser in. Håller minst 2 månader i frysen.

Tips! Om du inte vill göra en soppa så blanda chiliolja, sesamolja, soja, msg, svart risvinäger och blanda med nykokta wontons. hacka salladslök och koriander över! Så snabbt och gott!
Foto: Frida Möller

Cheesy kimchi fried rice

3 months ago

Cheesy kimchi fried rice

Kimchi-bokkeumbap

Tillbaka i Sverige och vinterkylan och är ärligt talat fortfarande lite jet-lagad. Så mycket inspiration och grejer jag vill laga och visa av resan men först lite mat. Ett litet recept för en rätt jag är sugen på att äta till middag ikväll. Krämig Kimchi fried rice (Kimchi-bokkeumbap). Lagade detta med en rätt mogen kimchi jag hade i kylen, behövs inte så mycket alls för en smakrik och god rätt när jag använde den i maten. Här körde jag en variant med ingredienser jag hade i kylen tillsammans med risrester som stått i kylen över natten (för att slippa att riset blir för kletigt efter tillagning). Älskar att laga på detta sättet så man får lite god seg/krispig risskorpa också!

Cheesy kimchi fried rice

Amerikansk cheddarost för en krämig fried rice!

För ca 2 portioner
1 mindre morot
1 liten gul lök
5-6 skivor amerikansk cheddarost
Kimchi ca 200 g (med lite spad)
3 ägg
Kokt ris ca 425 g (el. Ca 5 dl)
1 salladslök
Smaksättning & topping: Sesamolja, soja, salt, vitpeppar, rostade vita sesamfrön, rostade alger. Du kan också blanda i tex räkor, kyckling, spam eller svamp i riset.

1. Klipp kimchin, hacka morot, gul lök & salladslök.
2. Fräs morot och gul lök i olja och tillsätt riset efter en stund och stek den en stund till på medelvärme.
3. Rör ner kimchi och blanda. Krydda efter smak.
4. Sänk till låg värme och blanda ner osten och rör om.
5. Lägg all ris i en skål och pressa den jämt (blöt skålen i lite varmt vatten först). Ha på medelvärme och låt riset steka till sig en stund för lite krispig yta under.
6. Lägg tillbaka riset i pannan och häll i äggen runt riset och låt den steka till sig ett tag på låg värme.
7. När ägget är så stekt som du vill ha det så toppa med salladslök och rostade alger och servera direkt 🙂

Cheesy kimchi fried rice

Krispig risskorpa i botten <3

November i taiwan

3 months ago

Såhär sista novemberdagen så tänkte jag titta in och säga hej och ge en liten uppdatering från resandefot. Jag är just nu i Taiwan och har fram tills igår åkt runt med Taiwanesiska turistbyrån i landet, så roligt att få möjlighet att göra detta tillsammans med Julia! Vi har också haft en fantastisk guide som kunnat svara på de flesta mat och historiefrågor som poppat upp i hjärnan. Otroligt lyxigt att få besöka så många ställen och se en mix av vad landet är stolta över och jag får också en stolthetsboost över Taiwan. Jag menar, kolla in detta…

November i Taiwan

Ölhak vid Shuanglian-stationen i Taipei.

November i Taiwan

Mot shaved ice!

November i Taiwan

I Taichung med min Bevis & Butthead, Sam & Frodo – Julia!

November i Taiwan

Obligatoriska Xiaolongbao på Dintaifung.

November i Taiwan

“Ping An Mi”, ris som man välsignar på tempel.

November i Taiwan

En lyxig skaldjurslunch i Lukang med våra familjevänner Wang!

November i Taiwan

Drömsk utsikt uppe på berget Yangminshan i norra Taiwan.

November i Taiwan

En del av traditionell taiwanesisk frukost – friterade brödstavar aka Youtiao.

2,5 miljoner taiwaneser är…

4 months ago

2,5 miljoner taiwaneser är…

Yes du läste rätt, ca 13 % av Taiwans befolkning alltså 2,5 miljoner människor är vegetarianer/veganer i landet (statistik från WorldAtlas). En stor del är det av religiösa skäl och många utesluter då också de mer stark luktande smaksättarna som vitlök, gräslök och andra typer av lök. Anledningen sägs vara att det påverkar lust och temperamentet för den som äter det.

Många vegetariska matställen brukar ha en buddhistiskt symbol som markerar att de serverar vegetariskt och ofta så spelar de buddhistiska mantror i högtalarna. Om du tittar på den översta bilden så syns swastikan som inom buddismen representerar lycka bland annat. Det är en uråldrig symbol som används inom religioner som buddismen och hinduismen. I Taiwan har den vegetariska kosten varit en del av husmanskosten länge. Därför kan du lätt hitta allt från vegetariska rätter som är utformade och gjorda för att se ut och smaka som olika traditionella kötträtter, vegetarisk street food, Michelin restauranger och som sagt buddhistiska matställen.

Här var jag på ett litet matställe som serverade enkel och god buddhistisk mat i Zongshan, Taipei. Kunde inte bestämma mig/kunde inte läsa allt så jag beställde samma som en person framför mig beställde som takeaway + en soppa.

2,5 miljoner taiwaneser är…
2,5 miljoner taiwaneser är…

Soppan är en tjockare red soppa som kallas för geng på mandarin. Toppad med krispig friterad tofu och i soppan finns b la lilja, bambu, ingefära. Fick en kombotallrik med bla brässerade tofuskivor toppat med ingefära och taiwanesisk soy paste, kokad bambu och sötpotatisblad. Ovan på sötpotatisbladen och riset var det en sås på sojabrässerad tofu. En enkel och god måltid på ett litet ställe i Taipei.

Dumplingkvastskaftet

4 months ago

Dumplingkvastskaftet

Mamma i full dumpling-action med original kaveln!

Dumplingkvastskaftet

Nästa generation dumpling-makers ska läras upp av mamma. Foto: Campher

För ett tag sen så frågade min vän Julia om jag ville vara med på hennes och Jens Almqvists mat- & samtalsklubb SNACK! Malmö. Temat var Gear Girls och jag skulle välja ut en kökspryl att prata om. Första som dök upp i huvudet var dumplingkaveln. Eller ska jag ta cheung fun-kitet? Tempura-verktyget? Pappas teapet? Shaved ice-maskinen? Eller nej, det ska vara dumplingkaveln. Vi har haft dem så länge jag kan minnas och för mig har de alltid varit speciella och värdefulla kavlar. Jag såg aldrig dem i affärer när jag växte upp och utgick helt enkelt från att mina föräldrar haft med dem från Taiwan när de flyttade till Sverige. Mina föräldrar berättade att dumplingkavlar inte fanns att köpa här då de kom hit på slutet av 70-talet så min pappa fixade själv genom att köpa ett kvastskaft, sågade till lagom längd och sandpapprade ändorna.

Det var inte längesen mina föräldrar berättade att det var ett kvastskaft. Inte att det var en hemlighet, utan bara inget som kommit upp eller som de tänkt på bara. Mamma sa, man känner ju det på tyngden, den är ju lättare än “vanliga” så man måste ta i lite mer. För mig är ju just de vi haft hemma de vanliga, standarden, originalet. Det är de som vi alltid använt. När jag flyttade hemifrån ville jag gärna ha en egen men vågade inte ens fråga om jag kunde ta en från mina föräldrars låda och blev avis på min lillasyster som fick med sig en in flytten. Den är väl värdefull också för att de är förknippade med så mycket minnen. Några av mina starkaste och finaste minnen från när jag var liten är ju när vi alla systrar är samlade och hjälper mamma med dumplingbatchen som ska räcka ett tag i frysen. Olika stationer att rotera mellan under dagen och prat, ret, sång, gnäll och skratt avlöste varandra. Numera är ju dumplingkavlen enkel att hitta i affärer i Sverige och jag har två-tre “riktiga” i kökslådan men dumplingkvastskaften är speciell för mig. Att fixa och göra egna kreativa lösningar på redskap som inte finns att få tag här finns det flera exempel på hemma hos östasiatiska hem. Får berätta om mitt kit för att ånga cheung fun en annan gång.

På SNACK! så var det så roligt att höra va de andra gästerna och publiken hade med sig. Har du någon särskild kökspryl eller prylar från barndomen som du har starka minnen till? Kreativa föräldrar som inte fått tag på redskap och löst själva?

Läs om Gear Girls-samtalet och prylarna och mer om SNACK! Malmö hos Julia Tuvesson här.

 

 

På kortet stod: “du ser risig ut”

4 months ago

På kortet stod: “Du ser RISIG ut”

Onsdagskvällar betyder fotbollsträning och som vanligt står jag där och tittar på när min son tränar. Helt plötsligt så hör jag de bekanta ljuden “Ching chong”. Jag tittar åt sidan och två pojkar tittar på mig och väntar på min reaktion. Många tankar går igenom huvudet som, brukar du säga så till mina barn eller andra östasiatiska barn? Vem har du fått det från?, Vad tror du att det betyder? Har vi inte kommit längre?!

När jag gick i lågstadiet så sa en klasskamrat ching-chong och retade mig, bägaren ran över och jag tog upp en tegelsten och kastade den mot honom och den landade på hans fot. Det slutade med att vi båda fick kvarsittning. Mina föräldrar blev jättearga när de fick veta. Jag berättade att jag blev arg för det han sa men mina föräldrar tyckte att jag “bara skulle ignorerat”. Det var mycket min föräldrars generations sätt att hantera det. Dels tror jag för att de var rädda om mig och ville inte att jag skulle bli slagen eller hamna i annan trubbel. Och för att de inte hade språket, de var i ett nytt land och försökte bara överleva. Som restaurangägare och invandrare så bett mina föräldrar ihop och sa inte ifrån. Vet inte hur många gånger jag hört nedsättande kommentarer och halvfulla restauranggäster som ska vara roliga och “härma” kinesiska eller skämta om hur kineser bryter.

Blir både matt och arg  när jag tänker på; gubben som klappade mig på huvudet när jag tröstade min son inne på lekland. Män som säger att de älskar asiatiska kvinnor och tycker vi är så vackra. Första ring och jag fick ett kort på Alla hjärtans dag där det stod “Du ser RISIG ut” i skolan.  Människor som fortsätter att prata engelska med mig trots att jag högt och tydligt pratar svenska med dem. Mannen som ville adda mig på Facebook för att hans “kvinna” kommer från Taiwan snart och quote “kan va kul för henne att träffa dig”. Man som frågade om jag var slav på restaurangen. Förlöjligande och hånandet av vår matkultur. Folk som ropar “konichiwa och ni hao” eller andra “asiatiska läten” efter en och sen tycker att man är dålig på att ta ett så kallat skämt när man blänger surt på dem. Hur mycket vi än pratar och tar för oss så är grundinställningen för många att vi är tystlåtna, undergivna, medgörliga = svaga. Dessa är bara några exempel av saker jag mött och möter i min vardag. Visst, man kan tycka att “säg ifrån”, “du måste stå på dig” och ja det tycker jag med. Men det är inte varje dag man pallar ta diskussionen hur viktig den än må vara. För att för oss som får dessa typer av fördomar, nedsättande rasistiska kommentarer så är detta något vi kommer få hantera genom livet. För varje gång jag säger ifrån, kommenterar, lyfter så tar det energi, ibland mer än andra.

Trött idag när jag blir påmind om rasismen mina barn kommer behöva möta. Jag kommer att göra allt i min makt att ge dem verktyg att hantera (inte tegelsten då) och kunskap om det.

 

Min go-to frasiga räktoast [蝦多士]

5 months ago

Min go-to frasiga räktoast [蝦多士]

Foto: Campher

Den har varit med mig på bokrelease, take-over menyer och jag har bjudit på den hemma till familj och vänner, jo jag pratar om min kära frasiga räktoast! Det är en storfavorit för mig som jag gärna bjuder på. En enkel, varm och god räktoast med frasigt bröd som går fort att göra och förbereda. Du kan variera brödet och även göra en dubbelmacka för ännu mer frasighet. Recept finns med i min kokbok Dumplings och annan dim sum som är fylld med många av mina favoritrecept från dim sum-menyer. Delar med mig den här nu och hoppas att ni också gillar den!

Min go-to frasiga räktoast [蝦多士]

Foto: TAK/ Mio Sallanto

Min go-to frasiga räktoast [蝦多士]

Foto: TAK/ Mio Sallanto

Krispig räktoast – 蝦多士
4–8 toastbitar
120–140 g skalade råa räkor, t ex vannamei
½ msk hackad salladslök, vita delen
1–1 ½ tsk riven ingefära
½ tsk sesamolja
ca 2 krm salt
1 nypa nymald vitpeppar
2 brödskivor, t ex vit formfranska
3 msk vita och svarta sesamfrön
Servera med Krispig chilimayo om du vill.

Gör så här:

  1. Rensa räkorna och om det behövs skär du dem i mindre bitar för att lättare kunna mixa dem.
  2. Mixa räkor, salladslök, ingefära, sesamolja, salt och peppar till en nästan slät räkröra.
  3. Dela brödskivorna på diagonalen (om du vill ha mindre toast kan du dela dem på diagonalen en gång till så du får 4 bitar av varje skiva).
  4. Bre räkblandning på brödskivorna så jämnt som möjligt.
  5. Doppa brödskivan med räkröran neråt i sesamfrön så att hela sidan med röran täcks. Se till att pressa till så fröna sitter fast.
  6. Hetta upp rikligt med rapsolja i en panna och stek/fritera med räksidan neråt 2–2 ½ minuter på medelvärme. Vänd och stek snabbt även undersidan gyllene. Servera direkt!Går jättebra att göra fler och frysa in efter steg 5. Kan behövas liten stund till i pannan om du steker upp den direkt från frysen.
Min go-to frasiga räktoast [蝦多士]

Passa er, jag är släkt med bruce lee!

5 months ago

Passa er, jag är släkt med Bruce Lee!

Hej på er!
Tänker att det kanske är bra tillfälle att presentera mig själv lite. Har varit här på The Way We Play ett par månader nu tänker att det kanske är lite nya läsare som tittar in här. I så fall, hej och välkomna, alla gamla och nya läsare! Jag heter Karin och bor i Malmö med min man och våra två barn Felix och Lucas. Jag jobbade som kommunikatör i nästan tio år inom kultur och bestämde mig för att satsa på att jobba med mat på olika sätt för ett par år sen. Just nu kombinerar jag det med att jobba deltid som personlig assistent. I början var det rätt trögt då jag sa upp mig precis i början av pandemin så att hålla workshops och göra pop-ups var ju inte aktuellt.

Mina föräldrar kom från Taiwan till Sverige på slutet av 70-talet och jag är född och uppvuxen här. Vårt efternamn 李 -Lei som oftast brukar översättas till Lee/Li betyder plommon/plommonträd på kinesiska. Brukade hota de retande barnen att jag var släkt med Bruce Lee, och därmed kunde Kung fu när jag blev retad. De trodde inte på mig då mitt efternamn inte ens stavas som hans.

Många av mina barndomsminnen är från olika restauranger mina föräldrar drivit. Vi flyttade runt rätt mycket mina första år men -89 flyttade vi till Malmö och mina föräldrar öppnade Osaka Inn, som är restaurangen de drev längst och den jag har mest minnen från. Har skrivit lite om Osaka Inn här : 30-års jubileum av Osaka Inn

Lördagsförmiddag nu och planerna idag är att komma iväg till Malmö Konsthall för att se den nya utställningen Frutti di Mare  med Ingela Ihrman och ikväll middag ute med vänner. Önskar er en finfin helg!

Passa er, jag är släkt med Bruce Lee!

Barndomens favvosoppa & oförglömliga matminnen

5 months ago

Barndomens favvosoppa & oförglömliga matminnen

Inbakad majssoppa!

Ett starkt matminne jag har från barndomen är en kväll när mamma kom hem från jobbet och skulle laga vår storfavorit majssoppa till oss. Mamma lagade soppan som hon brukade men när soppan nästan var klar så upptäckte hon att klumparna som flöt runt inte var redningen utan mjölmaskar. Utmattad som hon var efter jobbet så förklarade hon för oss att det inte var något farligt och att vi fick äta soppan i alla fall. Vi gjorde så gott vi kunde för att undvika krypen men det var inte det lättaste. Soppan har trots det behållit sin plats som en av barndomsfavoriterna för mig. Måltider som denna eller de gånger vi ätit rester från stora bröllopsfester flera dagar i sträck eller de gånger vi barn fått stå för matlagningen själva för att föräldrar behövt vara på restaurangen. Eller de år vi firat nyår först efter tolvslaget efter restaurangen stängt, och personalen, vännerna från restaurangerna runt omkring samlades hos oss för att äta hot pot – dessa måltider har knutit oss samman som familj och som en slags restaurangsläkte med de andra restaurangfamiljerna. Dessa måltider har lärt oss att uppskatta och respektera mat och att inte slösa med mat även om vi inte alltid älskat eller förstått oss på vad som ställts framför oss.

Barndomens favvosoppa & oförglömliga matminnen

Detta är mammas recept på majssoppan. Mamma lärde sig laga detta när hon jobbade på en restaurang i Taoyuan som hette restaurang Hawaii som serverade ”västerländsk mat”. Det är mer som en corn chowder. Älskar att mina barn tycker lika mycket om soppan som jag gjorde när jag var liten. Alltid kul att berätta att det blir majssoppa till middag och se dem skina upp! Du kan antingen servera soppan direkt som den är med t ex bröd eller smörgåsrån eller så kan man enkelt lyxa till det som här med färdiga smördegsplattor över. Jag har bara köpt färdiga fyrkantiga smördegsplattor och täckt över färdig varm soppa i ugnssäkra skålar och se till så den inte nuddar soppan när du lägger på den. Pensla med ägg och nagga hål i smördegen och grädda tills färdiga & gyllene och servera direkt (kolla temp på smördegsförpackningen).

För ca 4 -5 portioner
4 plattor smördegsplattor
4 dl kycklingbuljong eller vatten [jag brukar spara soppan jag kokar kyckling i och fryser in om det blir över], du kan även smaksätta med kinesisk kycklingbuljong pulver.
8 dl mellanmjölk
40 g smör
0,75-1 dl mjöl
300 g burkmajs (helst Green Giant, tradition hemma och bäst ”crunch” enligt oss)
ca 200 g kokt kyckling (riv den i strimlor och skär i ca 1-2 cm bitar)
6 skivor rökt skinka (skär i små bitar)
salt
finmalen vitpeppar

Bryn smöret, rör ner mjölet och låt det puttra en stund tillsammans med smöret. Häll i buljongen och rör så att det inte blir några klumpar. Häll i mjölken och majsen (med spadet). Rör om och låt soppan koka upp.  Blanda i kyckling och skinka. Smaka av med salt och finmalen vitpeppar. Enkel och god comfy food!

Barndomens favvosoppa & oförglömliga matminnen
Barndomens favvosoppa & oförglömliga matminnen

Krämig comfy soup!