Vårt kök

1 month ago

Vårt kök

Har lovat er ett köksinlägg länge nu och här kommer det. Ska beskriva i detalj om allt kring renoveringen, materialval, färger osv.

Vårt kök

STOMMAR & LUCKOR: Alla stommar kommer från Ikea, vi beställde det utan fronter och beställde sen fronter från Lucks – luckorna är i klassisk shakerstil och heter RAMSES. De är i en naturligt ljus beige ton (mer om färgval längre ner). Köksön och placering av allt är ritat av våra vänner som är arkitekter. Dom hjälpte oss med planeringen av hela lägenheten då vi byggde kök i detta rum och rev ut ett kök i ett annat rum. Vi rev en vägg här i köket så att vi kunde få en öppen yta och kombinera med matbord och vardagsrum i ett och samma rum. Förra köket är nu sovrum för oss vuxna i familjen.

När vi började planeringen var vår önskan ett stort och rymligt kök med mycket dold förvaring. Vi hade ett mer öppet kök i vår förra light och det var alltid stökigt där. Nu har vi lådor och vissa skåp som står tomma så tror vi beräknade storlek och mängd skåp/luckor helt rätt. Älskar känslan när allt går att förvara bakom luckor.

Vårt kök

GOLV: Vi hade tur och flyttade in i ett hem som redan hade vacker fiskbensparkett i nästan hela lägenheten. Det slipades, fylldes i på ställen där vi rev väggar och garderober/förråd och behandlades sedan med hårdvaxolja och i nyansen NATUR. Måste säga att jag är väldigt nöjd med hur tonen blev på trät. Men, bör även nämnas att de flesta golv är i olika skick och har olika ålder på trät så hårdvaxoljan kan bete sig olika beroende på vilket golv det är. Viktigt att testa olika nyanser först i ett litet hörn och se hur mörkt/ljust man vill gå. Vårt golv är oregelbundet då det har lappats ihop efter olika rivningar. Gillar att det inte är perfekt och har sina skavanker.

Mattan kommer från Rug Vista. Ska även ha en till matta med köksbord och köksstolar framför köksön.

Vårt kök

KYL & frys: Jag tror att hela vår lilla familj är överens om att valet av kyl & frys från Bertazzoni är bland det bästa beslut vi någonsin tagit. Dubbeldörr! Eller “french doors” som den heter. Min dröm! Ända sedan jag första gången besökte min kompis Jennie i LA och fick känna på en kyl med dubbeldörr så visste jag att det var ett viktigt mål i livet att en dag ha en sån. Och nu står den där: fin, rymlig, tydlig och självklar. Och italiensk – viktig detalj för oss. Frysen är i lådorna under.

Och såklart vackra blommor från mina favoriter Flowery

Vårt kök

SPIS: Ungefär samma känsla kring vår spis som jag beskrev ovan kring val av kyl. Denna rejäla men SÅ snygga pjäs från Bertazzoni är underbar att laga mat vid. Enligt mig snyggaste spisen/ugn som finns!

Vårt kök

BLANDARE: Blandaren kommer från Tapwell vilket för oss var ett självklart val. Vill man gå modernt och enkelt ska man satsa på dom. Ville bryta av shakerstilen med en modern känsla och då var blandaren och den rosfria stålbänken bra val. Finns inte alls många val av blandare hos Tapwell utan få enkla och snygga produkter vilket gör det så bekvämt att välja rätt. Vi använde dom i badrummet vi renoverade också.

En grej vi installerade som också kan vara en av de bästa grejerna med vårt kök är en matkvarn. En kvarn som sitter i slasken och där vi spolar ner all kompost. Extremt bekvämt och ett bra tips till den som går i köksrenoverings-tankar. Man får liksom mycket mindre och fräschare sopor, så skönt!

Tavla, älskar den! Målad av Ingegerd Andersson 1946. Fyndat hos @fidasfinds – följ henne!

Vårt kök

DISKBÄNK: Den är måttbeställd i rostfri stål och i en tunt grunt utförande. Från Deco Steel. Vi velade länge om vi ville ha sten, som på köksön, men beslutade att det är så behagligt med rostfri stålbänk. Vi hade det i vårt förra kök och tycker även det är fint att blanda materialen i luckorna, stål, trä och sten. Fint med olika element. Vi beställde även matkvarnen från Deco Steel samtidigt.

Vårt kök

STENSKIVA: Här letade jag länge efter en sten som var varm i tonen. Jag ville ha en brun bräcklig marmor men kom sen i kontakt med Cosentino och stenen Silestone i färgen Eternal Et Emerador. Denna typ av sten är extremt tålig och jag föll för denna bruna naturtrogna, lite ådriga stenskiva. Vi är väldigt nöjda och det känns som den passar bra ihop med våra andra färgval.

Vårt kök

Bänskiva från Cosentino och stenen Silestone i färgen Eternal Et Emerador.

Vårt kök

I våra fönster hänger gardiner från Astrid. Vi har söderläge och just nu badar kök och vardagsrum i sol. Helt ljuvligt! Men den blir för stark och då är det så perfekt att dra för de här skira gardinerna så att ljuset fortfarande får sippra in. Mer om tygval i ett inlägg här

Vårt kök
Vårt kök

FÄRGVAL:Väggarna i kök och vardagsrum är målade med Alcro färg och i nyansen Äggskal.

Köksön är i färgen Dayroom Yellow från Farrow & Ball och luckorna i köket är i färgen Shadow White från Farrow & Ball

Vårt kök

KNOPPAR: Så mycket frågor om dom. Kul att fler gillar! Jag är väldigt nöjd med dom. rejäla, tydliga och snygga. Går att hänga en kökshandduk på om man vill. Kommer från Beslagsbutiken och heter “Aken” Blank Krom.

Vårt kök
Vårt kök

Hacks, tips & råd: Det ÄR klurigt med renovering. Beslut på beslut måste tas och man blir helt tom i huvudet till slut. Men försök spara ner bilder på kök du älskar och gå till det företag du valt ska göra köket och säg hej vi vill göra ett exakt likadant eller liknande. Vi hade tur som har vänner som kunde hjälpa oss att rita om hur det skulle bli. Leta upp unga arkitekter som är villiga att göra det för en billig peng kanske?

Eftersom vi mixade Ikea & Lucks så behövde vi ha en väldigt tydlig bild innan hur det skulle bli. Tex hade vi planerat att ha en rejäl köksö men det fick vi ju ta tillbaka då vår arkitekt-vän sa att det absolut inte fick plats. Som ni ser nedan är den grund, ca 70 cm tror jag det blev.

På bilden ovan: vårt vänstra hörn i köket. Sk “dött hörn” där det inte går att göra så mycket med förvaringen men finns yta. Genidrag när vi fick tips om att det går att bygga en lucka med en låda där alla fula maskiner står. Älskar att vi har så fria ytor på diskbänk och köksö pga att allt står dolt i skåpet. El behövs där inne såklart. Sen ska man inte underskatta att ta mer hjälp. Vi hade en hel del motgångar och hade nog behövt mer hjälp med grejer som vi trodde vi skulle klara själva ihop med våra hantverkare. Det finns ett företag som heter Renomate och som projektleder byggen och även mindre renoveringar. Dom är väldigt duktiga! Jag ångrar att vi inte tog mer hjälp av dom. Tror vi hade sparat både tid och pengar på det i längden.

Vårt kök

Ok, det var allt jag kunde komma på om vårt kök. Bara att hojta vid frågor såklart!

Klara · 1 month ago
Så fint!! Verkar finns två olika luckor i shaker-stil hos lucks, vet du om det är ”af kant” eller ”ramses” ni har? :) tack!

Julia Stridh · 1 month ago
Vilken bra fråga! Ska lägga till det. Vi har Ramses :)

carina · 1 month ago
jättefint! älskar färgsättningen!

Julia Stridh · 1 month ago
Tack! Kul att du gillar. Vi är väldigt nöjda <3

Martina · 1 month ago
Renomate är Bäst! Vi tog också hjälp av dem och vill nu nästan renovera igen bara för att få jobba med Kalle. Sånt proffs!

Julia Stridh · 1 month ago
Kul att höra! Ja, vi vill gärna jobba med dom nästa renovering. Haha, redan ivrig på nästa flytt känner jag :)

ida · 1 month ago
Hur funkar det utan stänkskydd vid spis och diskbänk? Är det bara att torka av väggen? Är färgen behandlad på nåt sätt? Vi har kakel ovanför spisen och det hamnar så ofta fett och stänk där, det är så fint med bara målat, men går alla fläckar bort?

Julia Stridh · 1 month ago
Hej! Väldigt bra poäng. Vi saknar faktiskt stänkskydd. Tänkte inte alls på det när vi designade och tog besluten kring köket och missade helt att det finns en glansigare typ av färg man kan måla med om kan vill ha kakelfritt eller utan stänkskydd. Våra vänner målade med sån färg i deras kök och det går väldigt smidigt att torka av. Bertazzoni, varumärket som spisen kommer från, säljer ett stänkskydd som matchar vår spis så vi är inne på att addera ett sådant. Alternativt måla om väggen ovanför diskbänken/spisen i en glansigare finish. Men, måste ändå tillägga att vi varit rätt försiktiga och när det blir stänk så går det att torka av. Håller nog inte i längden men det går. Sen gillar inte jag att vara försiktig när jag lagar mat eller håller på i köket. Det skvätter ju mycket och man vill koppla bort biten att behöva torka väggen samtidigt. Hoppas jag gav ett bra svar :)

Julia Stridh

Julia Stridh

Julia Stridh jobbar som stylist och kreativ konsult. Hon lever ihop med sin man och dotter Benedetta på Södermalm i Stockholm. Julia skriver om mode, skönhet och inredning och väntar nu sitt andra barn.