Svar på frågor om vårt badrum

3 years ago

Vilken fin respons jag fick på vårt badrum. Kul att många gillar! Fick en hel del frågor så tänkte sammanfatta frågor och svar åt er här.

Såhär såg min inspirationsbild ut till badrummet.

Svar på frågor om vårt badrum

Och såhär blev det!

Svar på frågor om vårt badrum

Val av sten: 

Jag hade som sagt svår beslutsångest kring detta då det finns så otroligt många olika vackra stenslag och kakelsorter. Vi gick på det säkra kortet och valde en behaglig färg och ett material som håller över tid. Vi har barn, ett till på ingång och vill att det ska hålla sig snyggt i många år framöver. Jag kom i kontakt med Bricmate – lärde mig en hel del om deras teknik att ta fram denna tåliga sten som är en granitkeramik och föll till slut för deras sten Norrvange i nyansen Norrvange Light Grey. Det är en fantastisk nyans! Den upplevs som grå men känns väldigt varm och lugn i sin helhet. Stenen i sig är naturtrogen med många vackra detaljer och oregelbundna skiftningar och spår.

Storlek på badrum & badkar:

Svårt att säga exakt hur stort vårt badrum är men vi gjorde en gissning på att det är cirka 4,5-5 kvm. Badkaret är en ganska liten storlek vilket gjorde att vi hade möjlighet att klämma in det i alkoven som det byggts in i och där det kändes mest naturligt att ha det. Badkaret är 15 cm långt. Så nöjd att det fick plats och att vi kan bada.
Svar på frågor om vårt badrum

Dusch:

Vi har ingen stådusch i detta badrum utan det finns en i gästbadrummet. Drömmen hade varit att ha en stådusch bredvid badkaret men kvadratmeterna tog slut som de ofta gör. Jag valde att enbart installera en blandare med duchslang som sitter fäst lågt bredvid blandaren. Tycker det blev snyggast och fint att inte ha en lång ställning eller dusch upptill. Blir mer harmoniskt med våra inbyggda hyllor. Duschen och blandaren kommer från Tapwell.  Jag gillar att munstycket är så litet och diskret.

Svar på frågor om vårt badrum

Handfat & blandare:

Som jag sagt innan så letade jag länge efter en kommod. Tycker det är så svårt. Var inne på att platsbygga en i trä men insåg snabbt att våra upphängda IKEA-skåp ovanför handfatet rymmer det vi behöver. Känns så luftigt och behagligt nu så jag är glad över detta beslut.

Handfatet byggdes in med hjälp av plankor och vi har faktiskt skurit ut en stor kakelplatta som bänkskiva. Vi beskar den hos en vattenskärare för en billig peng. Åkte och lämnade stenen på detta ställe: På vattenskarning Stockholm med en skiss på vårt handfat och hämtade sen ut den och så kunde den limmas på ihop med handfatet. Väldigt bra alternativ till att ha en bänkskiva!

Blandaren är inbyggd och vägghängd. I borstad nickel och kommer från Tapwell.

Svar på frågor om vårt badrum

Fog:

Vi valde en fog som heter Ardex Cement Grey. Jag tycker den blir extra fin med den stenen vi valde, Norrvange light grey. Den blir väldigt bra mot plattan och smälter in. Vissa gillar synlig fog men jag ville att den skulle vara så diskret och med så tunn skåra som möjligt. Gällande sättningen så beslutade vi till en början att det blir lite roligare att sätta dem ”förskjutet”. Men sen när vi hade plattan på plats i badrummet och testade blev det mer harmoniskt att sätta dom i linje med varandra. Jag är nöjd med det såhär i efterhand för det ger ett väldigt slätt intryck. Känslan av att det är stora stenblock som täcker golv och väggar.

Svar på frågor om vårt badrum

Knoppar & upphängning till handdukar:

Vi har valt krokar från Tapwell där vi hänger mindre handdukar.

Svar på frågor om vårt badrum
Svar på frågor om vårt badrum

Handdukstork:

Svårt! för kan vara det fulaste som finns och tar upp så mycket plats. Hittade en handgjord från Florens som den enda jag kände att jag gillade men den kostade ca mer än hela badrummet så den blev det helt enkelt inte. Vi valde en så liten och diskret som möjligt utan krusiduller eller för industriell design. Märket heter NORO och vi hittade den på någon stor badrumsbutik som jag inte minns vilken det var.

Svar på frågor om vårt badrum

Storlek på plattor:

Den största storleken, 60×120.

Svar på frågor om vårt badrum

Beräkning av hur mycket stenplattor vi skulle beställa:

Vi fick väldigt bra hjälp från Bricmate. Tycker de flesta butiker har bra koll på den biten. Vet att vi beställde ca 28 kvm stenplattor och badrummet är ju som jag skrev ovan cirka 4,5.-5 kvm. Rekommendationen är 10-15% extra på totala ytan.

Svar på frågor om vårt badrum

Storlek på plattor golv vs vägg:

Ja, vi har samma storlek på plattor på både vägg och golv. Kom fram till att det blir bäst då vi ville ha så stora plattor som möjligt överallt. Är nöjd med det i efterhand! Vet att många kör olika och det blir också fint. Kör man en traditionell golvbrunn så brukar man oftast ha 1m2 av en mindre storlek runt golvbrunnen för att få ett bra fall.

Svar på frågor om vårt badrum

Malin Rudén · 3 years ago
Vad fint det blev - grattis! Kul att inspirationsbilden är vårt badrum;-)

Julia Stridh · 3 years ago
Så kul ju! älskar ert badrum :)

Klara · 3 years ago
Såå fint!! Drömmen vore ju om du ville göra samma inlägg för köket :) det är verkligen det snyggaste köket jag sett på länge!!

Julia Stridh · 3 years ago
Tack! Självklart ska jag göra ett likadant och detaljerat inlägg om köket. Kommer inom kort!

Monica · 3 years ago
Håller med, så fint! Ser framemot köksinlägget och speciellt angående skivan på köksön. Vi skall renovera köket och jag tycker det är svårt att välja optimal bänkskiva till köket. Tack igen för ett super badrumsinlägg!

Julia Stridh

Julia Stridh

Julia Stridh jobbar som stylist och kreativ konsult. Hon lever ihop med sin man och dotter Benedetta på Södermalm i Stockholm. Julia skriver om mode, skönhet och inredning och väntar nu sitt andra barn.