Morgonrutiner och recept

10 months ago

På tal om rutiner så har jag blivit besatt av att ha en bra morgonrutin. Egentligen handlar det nog mest om att jag inte vill ha en stressig start på varesig vardag eller helg. Jag vill ha gått om tid, gärna timmar, ta det lugnt, äta frukost, fixa med barnen och starta upp dagen mjukt. Jag är inte en person som snoozar och ligger kvar i sängen och morna mig, tvärtom. Jag ställer klockan på 05.45 och vaknar i princip alltid innan den ringer och går då upp direkt. Våra gardiner är aldrig fördragna och att vakna till ljuset nu på mornarna är banne mig helt magiskt!

Utifrån – alla vet varför – så går jag nästan alltid direkt upp och sätter på en tvättmaskin. Sedan är det snabba steg vidare till tekokaren och morgonens första kanna te, för det blir ett par tre stycken. Jag har blivit 100% teberoende sedan jag slutade med kaffe för snart 2-3 år sedan då jag fick diagnosen IBS. Jag vet, världens skummaste diagnos att få då man varken kan medicinera eller egentligen ens vet vad det är. Självmedicinering fungerar i viss mån för mig och då handlar det mest om att välja bort/äta mindre av sådant jag märker ger mig magont, som kaffe, laktos och snabba kolhydrat som några exempel.

Morgonrutiner och recept

Så här ser morgonstöket allt som oftast ut hos oss. Ett projekt med ommöblering av skåpet, tedrickande, trädgårdsplanering och hundar som inväntar mat.

Jag har alltid varit en person som har ont i magen, de är liksom mitt allmäntillstånd. Utifrån det och att jag börjat gå upp tidigare på morgonen och gett mig själv lite extra egentid så har jag börjat läsa. Jag har nyligen läst klart Food Pharmacys böcker som legat och dammat här hemma och lärt mig extremt mycket om både tarmfloran och antiinflamatorisk kost. Det har i sin tur lett till att jag nu bakar fröknäcke varje vecka och gör egen granola, förbereder chiapudding och gör gröna frukostsmoothies på prick allt i grönsaksväg (och ibland frukt) som går att hitta i kylskåpet. En frukostsmoothie kan innehålla allt från selleri till grönkål, morot, zucchini eller en bit isbergssallad som blivit över från gårdagens middag. Allt får plats och mixas med vatten, kardemumma, kanel och gurkmeja (antiinflammatoriska kryddor) och is. Ibland blir det väldigt gott och ibland nja, men det går ner!

Morgonrutiner och recept

Den här morgonen blev det smoothie på gurka, selleri, spenat, apelsin och morot – gott!

Morgonrutiner och recept

Jag dricker minst två glas under förmiddagen om jag jobbar hemma.

När tet kokar så mixar jag smoothies och häller i glas med stora isbitar. Det här är ett stort NEJ för de små barnen men min man och Engla är med på tåget. När jag skivat upp avocado och tomat på fröknäcke eller tagit fram chiapuddingen jag förberett kvällen innan så vill jag har några minuters njut, lyssna på min morgonplaylist (länk här om du vill ha mysmorgon) och ta mina vitaminer och mediciner. Jag måste alltid äta frukost direkt eftersom adhdmedicinen tar lite udden av hungern de första timmarna och jag ÄLSKAR min frukost. Någonstans här (kl 6-6.30) kommer oftast Blake upp, äter leverpastejssmörgås och en tallrik med mjölk och havrefras, givetvis med ipad eller telefon i högsta hugg. Tips – ta fram barnens kläder dagen innan, om du nu har ynnesten att ha barn som – oftast – tar på sig de som läggs fram, det känns alltid som en liten vinst.

Min man är motsatsen till mig när det kommer till att gå upp tidigt. Han snoozar så länge det går och när han och Vinnie kommer ner för trappan (med tre hundar i släptåg) strax för sju så är det bra motsträvigt.

Morgonrutiner och recept
Morgonrutiner och recept

Så här kan en frukost se ut när jordgubbarna är billiga och från närliggande område.

Morgonrutiner och recept

Christian en vintermorgon när han en lördag fick för sig att gå upp med mig vid 6 tiden. SÅ mysigt att sitta och prata innan resten av huset vaknar. Önskar det hände oftare!

Morgonrutiner och recept

Grön smoothie for the win!

Morgonrutiner och recept

Vinnie är oftast motsträvig med frukost och ändrar ständigt vad han vill ha och tycker om. Just nu är vaniljyoghurt med helt bovete som jag rostat i ugnen med kokosolja, kanel och kardemumma hans favorit. Vi kallar dem för “prickar”.

När hundarna har rastats och utfodrats (min mans jobb) så blir det trots all planering oftast stressig när barnen ska borsta tänder, packa väskor och klä på sig ytterkläderna. Dock SÅ mycket smidigare nu än under vintern med alla lager av kläder. Ändå otroligt hur de sista 5-8 minuterna alltid blir stressiga, hur länge jag än varit uppe. HATAR det! Säger alltid till barnen att det inte blir bra om jag blir stressad, de tenderar liksom att skapa lite smått kaos i mitt huvud just på morgonen. Kanske har det kommit efter att jag gick in i väggen för ett par år sedan? Jag vet inte men stress på morgonen är bland det värsta jag vet. Som tur är tar min man oftast lämningarna vilket gör att jag hinner pusta ut ett par minuter innan jobb kallar.

Ni får väldigt gärna dela era tips och trix kring morgonrutiner och hur ni får vardagen att gå ihop på ett så stressfritt vis som möjligt. För ja, vi alla vet ju att helt stressfritt är en omöjlighet …

Morgonrutiner och recept

Så gott – ni måste testa detta.

Morgonrutiner och recept

Under några månader nu har jag bakat eget fröknäcke en eller ett par gånger i veckan. Win för att det är sanslöst gott och nyttigt, OCH för att de är väldigt mycket billigare än att köpa fröknäcke i butik. Jag har utgått från flera olika recept och sedan anpassat det lite efter vad vi gillar. Vill du ha ett tunnare knäcke så fördelar du helt enkelt degen på två plåtar och använder varmluft, en får testa sig fram!

Fröknäcke:

1dl solroskärnor

1 dl linfrön

1 dl sesamfrön

1 dl pumpakärnor

2 tsk psyllium husk

3 dl mandelmjöl

0.5 dl torkade tranbär

4 dl kokhett vatten

Flingsalt (både i och på)

Sätt ugnen på 160 grader. Hacka tranbären grovt. Blanda alla torra ingredienser och rör om ordentligt. Tillsätt det kokande vattnet och låt degen stå några minuter för att tillåta den att svälla och bilda en geléaktig deg. Fördela degen med hjälp av en träslev på en bakplåtsklädd plåt. Försök få den jämnt fördelat över plåten (önskar du ett tunnare knäcke använder du dig av två plåtar som du varvar i ugnen.) Strö över flingsalt. In i mitten av ugnen i ca 60 min. Öppna ugnsluckan efter ungefär halva tiden för att släppa ut fukt och ställ ner ugnen på eftervärme för att knäcket ska stelna.

Ta ut brödet och låt de svalna, bryt de sen i bitar och njut med avocado och tomat eller ät prick som de är! Helt klart en bra del av en frukost som kräver lite ansträngning, är god och bra för magen.

Alexandra · 10 months ago
Så kul att du börjat blogga igen, och mysigt inlägg om lite vardags rutiner :) Ha det fint!

Emily Slotte · 10 months ago
Vad glad jag blir att du tycker det <3 tack!

Molly · 10 months ago
3 frågor! 1. Varför måste du tvätta? Blir nyfiken! 2. Om du gör knäcket på 1 plåt ska man inte använda varmluft då? 3. Efter 30 min ska jag alltså stänga av värmen och låta det stå 30 min i eftervärme? Tack för svar :)

Emily Slotte · 10 months ago
Hej! :) 1. På morgonen är elen i regel billigare och eftersom vi har ett elavtal med timpris så använder vi mer el när den är som billigast i den mån det fungerar. 2. Nej jag använder inte varmluft då men you do you! :) 3. Det stämmer!

Cassandra · 10 months ago
Hej! Så mysigt inlägg! Undrar var dom fina bordstabletterna/underläggen kommer ifrån? :)

Emily Slotte · 10 months ago
Tack! De kommer från Åhléns :)

Sofia · 10 months ago
En detaljfråga, var har du hittat de fina bordstabletterna? :)

Emily Slotte · 10 months ago
Visst är de fina! De är från Åhléns. Jag köpte dem förra året men har sett dem i butik nu :)

Emily Slotte

Emily Slotte

Emily Slotte

[email protected]

instagram emilyslotte