Mina tankar kring trädgården

12 months ago

Känner du mig så vet du att trädgård ligger mig varmt om hjärtat. Jag älskar att odla, fixa och skapa rum i trädgården. I år satte dock lusten för att börja så långt inne så jag började odla kring sista veckan i mars/början av april. Min inställning till odling är att det ska vara hundra procent lust styrt, det får helt enkelt inte kännas påtvingat utan det ska vara något härligt att sätta fingrarna i jorden och pilla ut de små fröerna. Sen går det faktiskt fint att köpa färdiga plantor och direkså en hel del så varför stressa om en inte har lust?

Hur som helst så kom lusten och nu är alla våra fönsternischer i söderläge, hyllorna med växtbelysning och köksbord belamrat av små sådder och de gror prick överallt! En sådan härlig känsla att se saker växa, känner ni likadant? När jag väl fått spinn så tenderar jag liksom att ta odlingen till en överdriven nivå. I maj när vädret tillåter utplantering står jag sedan med plantor till förbannelse och ger gladeligen bort till vänner och familj.

Mina tankar kring trädgården

För några veckor sedan gjorde jag ett samarbete med New Botanic och visade då deras smarta odlingskollektioner. Min åsikt är att odling ska vara enkelt och tillgängligt för alla och just det är New Botanic bäst på! Allt är planerat och klart och boxen innehåller allt du behöver för en vacker odling. Det finns kollektioner för både  grönsaker och blommor – än är det inte försent att börja så, glöm inte det!

Mina tankar kring trädgården

Framför ett fönster i söderläge trängs en liten dela av sådderna.

Mina tankar kring trädgården

Allt från gurka och kål till amarant och tomat ska skördas i sommar.

Mina tankar kring trädgården

Det är så mysigt att ha med barnen när jag odlar. Vinnie tycker det är spännande medans Blake helst spelar fotboll eller kollar mobilen.

Mina tankar kring trädgården

Jag tror de är 7 olika sorters tomater jag satt i år. Tänk att plocka solmogna tomater direkt från plantan ner i en sallad i sommar. DRÖM!

2023 blir den andra HELA sommaren i vårt “nya” hus. Hur länge kan en kalla det för nytt egentligen? Vi flyttade hit i augusti 2021 så den sommaren blev det bara lite sommarblommor nere vid vår parkering. Som tur är har vår trädgård en helt otroligt fin bas. Här finns knotiga gamla äppelträd, bärbuskar som svämmar över av frukt till sensommaren, vackra grusgångar, väl tilltagna vinrankor och klematis. Det är helt enkelt en äldre trädgård som fått mycket kärlek av sina tidigare ägare.

När det kommer till odling i år har jag valt att helt välja bort dahlior som tidigare varit en stor del av mina planteringar. Anledningen är att jag helt enkelt tycker mer om annat blomster och de är inte mödan värt för mig. I år ligger fokus på ätbart, perenner och sommarblommor. Tidigare har jag haft lite kryddor, någon rädisa och morot men nu är jag all in. När jag köpt fröer så har jag försökt planera de sallader jag vill äta, jag gör samma sak med blommor. Vilka buketter vill jag plocka? Det är alltid bra att ha i bakhuvudet för att få ihop en helhet i det jag odlar.

Förra året planerade jag för en stor odling och vi bröt gräsmattan och grävde upp en 15x8m stor yta på tomten, precis utanför vår entré. För att rama in ytan och skydda mot objudna gäster som rådjur och hundar köpte jag ett jättefint staket från Trälandskapet i kastanj.

Mina tankar kring trädgården

Kastanj är både hållbart och vackert. De grånar med åren och i år är det nästa silverfärgat.

Mina tankar kring trädgården

Förra året när resningen var i full gång! Det är ganska enkelt att sätta upp ett kastanjstaket men de krävs att man är några stycken som hjälpsåt.

Mina tankar kring trädgården

Den tillfälliga odlingen förra året blev så här. Sen glömdes den bort lite och ja, växte mer eller mindre igen.

Mina tankar kring trädgården

Perenner är A och O i en trädgård. De är liksom stommen till allt!

Mina tankar kring trädgården

Hade batman till hjälp med både odling och skörd <3

Mina tankar kring trädgården

Fult blir det inte.

Det tog lite tid att få allt iordning så förra året fick jag bara till några låga odlingslådor/bäddar och några perenner längst med staketet. I övrigt blev det ogräs-fest. Försådderna petade jag ner lite här och var i trädgården och i tillfälliga pallar. Det gick fint det med men jag hade mest ångest över den där tilltänkta odlingsytan som sakta började växa igen. Men jag hade helt enkely ingen lust till slut och prioriterade sol, bad och vår renovering av övervåningen.

I år ligger fokus på att få ordning innanför staketet med odlingsbäddar, hemmabyggda pallar, grusgångar med gårdssingel och en uteplats för umgänge. Jag känner på mig att det är här vi kommer vilja hänga mest i sommar!

Mina tankar kring trädgården

Här är en del av inspirationen till odlingen. Vill ni se mer så kika in min pinterest här.

Nu är arbetet igång och jag och min vän Lisa har ritat upp olika förslag på upplägg. Jag har börjat gräva ut för att lägga markduk och sedan något fint grus eller singel men det tar sin tid. Jösses vad jag önskar att jag hade gjort det här arbetet förra året samtidigt som jag njuter av att var ute när vädret är så fint.

Nu ska jag kika lite på utemöbler, jobba undan mailen och sedan ut med spaden i hösta hugg och en bra bok i öronen. Hoppas du får en fin tisdag! <3

Ida · 12 months ago
Det vore superkul att se lite mer av skisserna och hur du tänker. Gärna mer om perennerna också. /En som själv fnular runt trädgård 24/7

Emily Slotte · 12 months ago
Vad roligt att du vill veta mer! Såklart ska jag dela det :)

Emily Slotte

Emily Slotte

Emily Slotte

[email protected]

instagram emilyslotte