Vårig citronmarängpaj!

5 months ago

Vårig Citronmarängpaj!
Vårig Citronmarängpaj!

I förra veckan fick jag ett sådant där orimligt sug efter Citronmarängpaj! Mitt hjärta sjunger absolut lite extra när det vankas bakverk eller efterrätt som är syrlig och innehåller någon form av citrusfrukt.

Vårig Citronmarängpaj!
Vårig Citronmarängpaj!

Den 3 juli på Englas födelsedag så brukar jag gör en citronpaj med Lemoncurd i som alltid är uppskattad! Nu testade jag dock ett nytt recept där innehållet i pajen stelnar genom att bli fryst istället för i ugnen som jag gjort tidigare. Receptet är signerat Roy Fares med några förfiningar och anpassningar. Det blev riktigt gott och jag kan varmt rekommendera den här pajen till våren och sommarens alla festligheter!

Vårig Citronmarängpaj!
Vårig Citronmarängpaj!
Vårig Citronmarängpaj!
Vårig Citronmarängpaj!

Pajdeg

1dl florsocker

3dl vetemjöl

120g rumstempererat smör

1 äggula

Citronkräm

1 gelatinblad

1 1/2dl citronsaft

2dl socker

2dl vatten

0.75g majsstärkelse

3st äggulor

30g smör

Italiensk maräng

5st äggvitor

0.75dl vatten

2.5dl socker

~

-Börja med att blanda ihop alla ingredienserna till pajdegen och nyp ihop den med fingrarna till en jämn och fast deg. Rulla ihop degen till en boll och plasta in den och kyl den i kylskåpet i ca 20 min.

Kavla ut degen till en cirkel som täcker din pajform (ca 23-24cm). Täck pajformen med degen och tryck ner den med fingrarna, skär bort eventuellt överflöd över kanten. Nagga botten med en gaffel.

Frys in pajformen med degen i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader och grädda sedan pajen i 10 min, den ska bli lätt gyllene. Ta ut och låt svalna så börjar vi med fyllningen!

~

Lägg gelatinbladet i vatten. Pressa dina citroner och blanda saften med strösockret och hälften av vattnet (1dl). Koka upp och börja under tiden med nästa del.

Blanda resterande vatten (1dl) med maizena och äggulor i en bunke och blanda snabbt ihop med en visp. Häll nu över den heta citronvätskan över blandningen, blanda väl. Häll tillbaka krämen i kastrullen och red den under omrörning till en tjock konsistens. Ta från plattan och häll tillbaka till bunken (många steg här men det är värt det ~lovar!)

Krama ur gelatinbladet och tillsätt det tillsammans med smöret till krämen. Rör runt och låt svalna. Fyll nu pajen och sätt in den i frysen ett par timmar. Viktigt att krämen stannat helt innan du har på marängen.

~

Medan pajen stelnar i frysen börjar vi med den ljuvliga marängen! Koka upp socker och vatten till 121 grader, sockerkristallerna ska smälta. Lägg äggvitan i en bunke och börja vispa när sockerblandningen är uppe i 110 grader (gärna i en matberedare/med elvisp för att spara på handleden). När sockerblandningen nått 121 grader häller du den i en tunn stråle ner i äggvitan samtidigt som du vispar. Vispa nu marängen tills den svalnat helt och du kan vända den upp och ner över huvudet utan att bli täckt i vit smet!

~

Ta ut din citronpaj ur frysen. Stryk på marängen lite slarvigt uppe på och bränn av med en brännare. Låt nu pajen stå framme ca 1 timme innan servering! Garnera med valfria blommor, bär eller ha den precis som den är! GODASTE fikat!

Emily Slotte

Emily Slotte

Emily Slotte

emilyslotte@hotmail.com

instagram emilyslotte