Pelargoner i mitt hjärta och hur tar man en stickling?

5 months ago

Pelargoner i mitt hjärta och hur tar man en stickling?
Pelargoner i mitt hjärta och hur tar man en stickling?
Pelargoner i mitt hjärta och hur tar man en stickling?
Pelargoner i mitt hjärta och hur tar man en stickling?

Hemma hos oss svämmar det snart över av pelargoner. Jag har flera olika sorter och en miljon sticklingbebisar. Jag är ingen expert på ämnet överhuvudtaget men älskar att ha grönska inomhus! Då är pelargon en trogen tjänare. Denna som just nu står på vår köksbänk är en Muskotpelargon som tillhör doftpelargon gruppen.

Jag har för vana att varje vår köpa på mig några nya doftpelargoner från Ulriksdals Slottsträdgård som driver upp olika sorter. Tycker det är en härlig vår-tradition. När det kommer till Mårbacka så övervintrar jag dem oftast inomhus i fönstret med minimalt med vatten också börjar de spira lagom tills vårljuset. Så härligt! Jag försöker göra samma sak med doftperlargonerna men det har varit med blandat resultat men jag har några som har ett par år på nacken!

Pelargoner i mitt hjärta och hur tar man en stickling?

När jag tar sticklingar så gör jag det så enkelt det bara är möjligt. Jag klipper av en bit av ett skott över ett bladpar, ca 10 cm långt och gärna med 2-4 blad. Har sticklingen blommor/knoppar så avlägsnar jag dem så att sticklingen orkar bilda rötter istället för att utveckla blommor. Sätt ner sticklingen i en kruka med genomfuktad planteringsjord och ställ ljust! Jag har mina på fönsterbänken i söderläge och där mår de prima! Se till att vattna ofta och hålla jorden fuktig. När de börja komma nya blad så är sticklingen rotad och du har en helt ny planta! SÅ enkelt!

För några veckor sedan var vi nere i Skåne och besökte Örum 119. Det är en superhärlig resturang där de hade pelargoner i överflöd i varenda fönsternish. På pricken så vill jag ha det i nya huset, pelargoner som trängs i olika storlekar och sorter.

Emily Slotte

Emily Slotte

Emily Slotte

emilyslotte@hotmail.com

instagram emilyslotte