Steel cut oats med äppelkompott och rostat bovete.

5 months ago

Steel cut oats med äppelkompott och rostat bovete.

Jag har alltid varit personen som vaknar tidigt på morgonen och vill upp och äta frukost. Människor som uttrycker att de behöver vänta innan de blir hungriga har jag aldrig riktigt förstått mig på men vi är ju alla olika!

Ett led i detta har gjort att frukosten är viktig för mig. Jag vill ha det lilla extra på smörgåsen, god topping på en gröt eller varför inte nybakat? På helgerna bakar jag ofta snabba frallor utan jäst och dukar upp frukost till familjen lite extra härligt. I veckorna hinns det såklart inte riktigt med då två barn ska vara i skolan strax efter klockan åtta och tider som ska passas gör mig alltid lite stressad och härlig frukost är inte riktigt på sin plats. Då är en smörgås med avocado, olivolja, chili flakes och havssalt perfekt!

Steel cut oats med äppelkompott och rostat bovete.

Men så igår vaknade en liten kille pigg men med snorig näsa här hemma. Vi vet alla vad som gäller då och det var bara till att anmäla vab. Det gav oss lite extra tid och jag gjorde Steel cut oats med en enkel äppelkompott, varm mjölk toppat med rostat bovete som jag gjorde i helgen. Jag tänker att det kanske är något för dig att testa i helgen? Bovetet kan du förbereda och ha som topping på yoghurt eller gröt. Alternativt äta det som Vinnie gör med sked direkt ur burken, haha.

Rostat bovete

5 dl helt bovete

2 msk kokosolja

1 msk fast honung

1 msk lönnsirap

2 tsk malen kanel

1 tsk kardemumma

Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Värm upp kokosolja med honung och blanda ner bovetet. Tillsätt lönnsirap, kanel och kardemumma. Lägg blandningen på en bakplåtsklädd plåt och rosta mitt i ugnen i ca 40 min. Det är viktigt att röra runt var 10 min för att bovetet ska ta färg runt om och inte brännas! När bovetet har fin färg tar du ut den, låt svalna och förvara den sen i en burk med tätt lock.

Steel cut oats med äppelkompott och rostat bovete.
Steel cut oats med äppelkompott och rostat bovete.

Steel cut oats till 2 personer, instruktioner finns på förpackningen. Det är alltid gott att byta ut mjölken mot havremjölk för en lenare smak.

Äppelkompott

1 äpple i stora tärningar

25 g smör

1 msk socker

1 tsk kanel

1/2 dl vatten

Stek äppelbitarna med smör och kanel i en kastrull. Tillsätt socker och vatten och koka på medelhög värme under lock tills vätskan kokat in något, ca 20 min.

Lägg upp gröten i djupa tallrikar och fördela ut de kaneldoftande äppelbitarna över. Tillsätt ljummen mjölk och toppa med ditt rostade bovete! GODASTE frukosten!

 

Emily Slotte

Emily Slotte

Emily Slotte

emilyslotte@hotmail.com

instagram emilyslotte