Trädgård Trädgård Trädgård med Dickson & Wilson

Edit

Trädgård Trädgård Trädgård med Dickson & Wilson

De fann varandra på castingen av tv-programmet Drömträdgården på SVT och det klickade direkt. Trädgårdsdesigner NICOLE WILSON och trädgårdsmästare LINNÉA DICKSON blev snabbt “sisters from another mister” och snart var det klart. Det skulle utöver ett TV-program också bli en podd! Vi ställde några snabba till Linnéa och Nicole för att höra mer om “Trädgård Trädgård Trädgård med Dickson & Wilson”.

Trädgård Trädgård Trädgård med Dickson & Wilson

Nicole & Linnéa i sitt rätta habitat.

 

Hej Nicole och Linnéa! Vilka är ni?

– Vi är trädgårdsduon från tv-programmet Drömträdgården på SVT och som nu förlängt vår duo med en trädgårdspodd ”Trädgård trädgård trädgård med Dickson & Wilson” där vi delar med oss av vår passion och vår kunskap inom trädgård och design.

Hur lärde ni känna varandra?

L – Vi träffades första gången på Nicoles audition för rollen som programledare. Vi klickade direkt!

Nicole, hur skulle du beskriva Linnéa?

– Linnéa är otroligt omtänksam, varm och rolig och har kommit att bli en av mina bästa vänner på väldigt kort tid. Hon får mig att skratta väldigt mycket och får alla att känna sig sedda och välkomna. Hon är den största djurälskare jag träffat. Men även största trädkramaren. Hon är extremt kunnig om växter och älskar att nördprata om ståndort – det vill säga växternas förutsättning att trivas på en plats. Hon älskar att jobba med återbruk och att snickra, vilket hon är väldigt duktig på.

Och Linnéa, hur skulle du beskriva Nicole?

– Hon är min sister från en annan mister. Nicole kommer in i ett rum och lyser upp hela stället. Hon har en så fantastik utstrålning. Hon är knasig, allvarlig, kärleksfull och omtänksam. Envis och noggrann. Hon arbetar hårt och är väldigt professionell. Och en otroligt duktig trädgårdsdesigner.

Grattis till podd! Det känns som om kreativiteten i era liv är på högspänning just nu. Hur kom ni fram till att starta en podd?

L – Vi har ju spelat in för “Drömträdgården” nu under 2022 och 2023 och till en början spelade vi in separat och fick nästan aldrig träffas. Det blev bättre när vi förra året spelade in tillsammans, men vi fick aldrig riktigt tid att prata om vår stora passion under inspelningarna. Vi ringer varandra flera gånger i veckan och kände att varför inte starta en podd av de samtalen och sprida vår kunskap om trädgård på samma gång. Tillsammans har vi många års erfarenhet och vi älskar båda att lära ut och få fler att vilja hålla på med trädgård.

N – Ja, precis. Alla våra intressanta diskussioner fick inte alltid plats i programmet. Vi har helt olika bakgrund och infallsvinklar inom trädgård och design och kompletterar varandra och kom på att det kanske är fler än vi själva skulle uppskatta vårt snack och diskussioner.

Vad kommer vi att få höra er samtala om och kommer det att hända något annat spännande i anslutning till podderiet?

N – Fokus kommer att ligga på hur man skapar sin drömträdgård och alla dess rum. Vi pratar om trädgårdsdesign, trädgårdens rum, färg, form, växtkomposition, trädgårdsfilosofi, hur det är att jobba med trädgård och allt som rymmer trädgårdens olika rum.
 Förutom olika ämnen per avsnitt vill vi utveckla och fördjupa oss i de ämnen som vi pratat om i Drömträdgården. 
En podd fullspäckad med kunskap, humor och snack om vad vi trädgårdsnördar gör om dagarna.

L – Ja, en podd om vår stora kärlek till trädgård. Det blir med tyngdpunkt på trädgårdsdesign och hur man skapar sin drömträdgård. Men också hur man sedan tar hand om den och andra matnyttiga saker om trädgård. Vi berättar, Nicole säger, om oss själva givetvis och saker vi är med om i vårt yrkesliv men också privatliv. Och så blir det en del skratt.

Trädgård Trädgård Trädgård med Dickson & Wilson
Trädgård Trädgård Trädgård med Dickson & Wilson

‘Förutom olika ämnen per avsnitt vill vi utveckla och fördjupa oss i de ämnen som vi pratat om i Drömträdgården. 
En podd fullspäckad med kunskap, humor och snack om vad vi trädgårdsnördar gör om dagarna.’

Berätta om era yrken.

L – Jag jobbar inom Malmö Stad där jag under 8 år var ansvarig trädgårdsmästare för Slottsträdgården i Malmö, en offentlig trädgård 12000kvm som drivs med ekologiska principer. Sedan ett år tillbaka jobbar jag mer strategiskt som utvecklingssamordnare för alla våra gröna besöksanläggningar. Jag är också projektledare för Malmö Garden Show sedan 8 år tillbaka. Just nu jobbar jag också mycket med gestaltningen till Eurovision som är i Malmö i maj.
Utanför anställningen driver jag ett trädgårdsföretag där jag föreläser en hel del runt om i Sverige inom trädgård och snickeri. Jag håller snickerikurser ”Våga såga” för nybörjare hemma på min gård. Trädgårdsrådgivning och trädgårdsdesign är också något som jag gör. Och just nu håller jag på att skriva en bok om trädgård.

N – Som trädgårdsdesigner så hjälper jag mina kunder med att skapa deras drömträdgårdar utifrån kunskap om bland annat botanik, material, färglära, mätteknik och ritteknik. Att kunna välja rätt växter och material till rätt plats. Jag lyssnar in på kundens behov och analyserar platsens förutsättningar innan jag sätter igång med det kreativa. För mig är det viktigt att skapa ett koncept för att få till en fin sammanhållen helhet med en röd tråd i trädgården men även en röd tråd inifrån huset och ut. För mig handlar trädgårdsdesign om problemlösning och att skapa en känsla där estetik och funktion lever i symbios med varandra.

Som programledare för Drömträdgården handlar min roll om att både leda programmet framåt men också att dela med mig av min kunskap och trädgård och design för att vägleda de trädgårdsentusiaster vi följer i programmet men också att sprida kunskap och inspiration till svenska folket.
I New Botanic skapar vi odlingskollektioner och ett kurerat frösortiment för att sänka tröskeln för fler att börja odla på ett enkelt, roligt och inspirerande sätt. Men att driva ett företag innehåller såklart om många arbetsuppgifter som är långt ifrån kreativa. I början satt vi själva och packade alla fröer men, nu har vi tagit in hjälp med bland annat detta så att vi mer kan fokusera på det vi faktiskt är bra på.
Mitt jobb handlar också mycket om sociala medier: att sprida kunskap och inspiration på mina och våra olika kanaler som @newgenerationgardens, @newbotanic.official och @dicksonochwilson.

Var befinner ni er i livet rent mentalt, nya insikter, gamla svårigheter, glädjeämnen?

L – Just nu är det så mycket så jag inte vet vad som är fram och bak (haha). Våren är alltid värsta (och bästa) tiden för oss i trädgårdsbranschen. Men i år är det lite väl mycket. Jag är dålig på att säga nej. Alla förfrågningar jag får är så spännande och roliga så det är svårt. Men det är bara att ta sig igenom det och försöka stanna upp då och då och uppskatta allt det spännande och roliga jag får vara med om.

N – Jag älskar mitt jobb, att det är så kreativt och att det går att applicera på så många olika saker så som trädgårdar, Tv, bok, odlingskollektioner och podd. Älskar att det är så mångfacetterat och att jag aldrig blir uttråkad. Men för att kunna jonglera med så många olika bollar så har jag insett att jag behöver dedikera block eller dagar till olika arbetsuppgifter så att jag fokuserar på en sak i taget. Och att jag avsätter tid för träning. Återhämtning och vila är såklart viktigt. Återhämtning får jag i min egna trädgård, att vara med familjen, yoga och att umgås med vänner. Jag får energi av att göra roliga saker. Men även jag behöver vila så jag har börjat vila på helgerna: 30 minuters vila mitt på dagen för att ladda batteriet för resten av dagen. Tänk att det tog 42 år att komma fram till den insikten.

Hur passar odling och trädgård in i den mentala resan?

L – Trädgården ger väldigt mycket tillbaka, även om det är et stressmoment speciellt under våren när det är så mycket som ska hinnas med. För mig ligger trädgården där som ett paradis, där jag vet att om jag bara fåt en hel dag i min trädgård så kommer allt bli bra igen.

N – Det som är så häftigt med trädgård är att man får så mycket energi trots att man gör av med mycket energi. Att man mår bra av att påta i trädgården är känt sen gammalt!

Snart är det vår! Kanske det riktiga nyåret för er när odlingslivet kommer åter? Vad ser ni fram emot och vad är ni glada över att lämna bakom er?

L – Jo men det stämmer nog. Det är nu det börjar! Jag ser fram emot att få iordning min köksträdgård. Jag har gjort nya kanter till mina odlingsbäddar vilket innebär att utseendet av köksträdgården kommer förändras lite. Det känns väldigt spännande att få uppdatera köksträdgården och göra den ännu vackrare. Jag ska åka och möta våren i Tyskland, det känns också sjukt kul!

N – Varje år efter välbehövlig vila från trädgården så kickar konstigt nog lust och pirr igång varje vår trots att man nyligen varit så trött på det. Så fort jag städat bort jul och nyår så kan jag inte hålla mig. Då petar jag ner frön till en gurkgardin i fönstret. Jag ser fram emot att lämna vinter och kyla bakom mig och sätta igång med nya trädgårdsprojekt. Jag vill få till en damm, en ny rabatt och en ny grusgång. Jag jobbar successivt bort den tråkiga gräsmattan: växtvärldens asfalt.

Era bästa tips för en bra dag?

N – En dag som rymmer de T:na: träning, trädgård och trivsel. 3 saker som jag själv i alla fall får energi av. Få in yoga, ett pass på Fightbox eller en löprunda, förodla lite eller påta lite lagom i trädgården och sen avsluta med en after garden i växthuset med Andreas och en mysig middag med familj eller vänner.

L – En bra dag för mig är när jag inte har något jag måste göra. Att jag kan tappa bort tid och rum i min trädgård och göra de sysslor som faller mig in. Äta lunch i vårsolen med ankorna strykandes runt bordet i hopp om en bit bröd (ja, alla mina djur tigger mat vid bordet). Att sedan gå in, pyssla lite med frösådderna, plantera om de plantor som blivit för stora för sina kurkor oför att somna i soffan efter att jag klämt i mig en stor skål popcorn till middag.

Trädgård Trädgård Trädgård med Dickson & Wilson

 

Ok, om ni vore en växt, vilken skulle det vara ?

L – Alltså jag är ju döpt efter Carl von Linnés favoritväxt Linneablomman. Det är en liten liten gammalrosa klocka som växer på revor med små runda blad. Blomman lever bara 24 timmar innan den dör. Så den vill jag ju inte vara. Jag hade nog velat vara ett blåbärsris. Då skulle jag få besöka av både björn, bin och andra roliga djur i skogen.

N – En gurkgardin såklart! Haha! Jag älskar växter som har multifunktion. Gurkgardinen är både vacker i fönstret och ätbar. Här kommer min strävan efter estetik och funktion in igen. Min personlighet innehar både en analytisk och en kreativ del. Jag är inte 100 % kreativ flummare eller 100% analytiker. Jag har båda delar i mig. Multifunktionell liksom gurkplantan. Gurkplantans stjälk kan vara lite taggig och sträv och jag har lite av det taggiga och hårda inom mig men vill tro att jag även har det söta och goda inom mig liksom gurkgardinens söta frukter. Gurkgardinen är väldigt snabbväxande också. Man nästan ser hur plantan växer dag för dag. Snabb och effektiv – precis som jag.

Om man är nybörjare i trädgårds/balkonglivet men vill skapa en enkel oas till sommaren, vad ska man satsa på?

L – För balkongen skulle jag satsa på att plantera lite bärbuskar på balkongen, t.ex. blåbärstry. Då får du både bär och en vacker höstfärg. Och så blir det lite mat till pollinerarna. Kanske välja lite större krukor att placera buskarna i så att du kan plantera annat i dem också. Kanske smultron eller jordgubbar som får hänga över kanten på krukan. På en balkong är det viktigt att utnyttja odlingsytan och odla i olika lager. Försök att skärma av balkongen på sidan som är mest utsatt för vind för att skapa en plats du vill sitta på, då kommer också växterna trivas bättre om det inte är så blåsigt. För trädgården handlar det mycket om att förstå sin trädgård. Låt den visa vad den går för under ett år. Så du får upptäcka vilka blomsterlökar som tittar upp på våren, vilka höstfärger du har och hur trädgården ser ut på vintern. Finns det mycket vintergröna buskar till exempel? Hur rör du dig i trädgården…hur använder du trädgården. Allt sånt är viktigt för att sedan kunna skapa en trädgård du kommer trivas i. Därför kan det vara bra att odla i pallkragar under första året, dessa kan du enkelt ta bort eller flytta till nytt ställe när du väl ska bestämma hur det ska se ut.

N – Inred platsen och gör den mysig! Med krukor med växter i. Gärna krukor i olika storlekar för att ge variation och olika höjd på växtligheten. Tänk gärna i nivåer på växligheten också, från låga perenner till höga klätterväxter eller buskar och träd i krukor. Inred med textil för en ombonad känsla: kuddar, parasoll, tyg som hänger i pergolan eller en matta på golvet.
-Satsa på grödor som är enkla och odla och gärna snabba så att du snabbt som nybörjare kan se att du gör rätt och får bekräftelse. Snabba grödor som sockerärt, sallat, gurka eller lågväxande tomatplantor med kort utvecklingstid som vissa busk-eller dwarfsorter. Perenna växter som färdiga plantor av jordgubbar och kryddor brukar också vara enkelt för nybörjare.

Ni lyssnar på …

L – P1 och mycket mycket musik, mycket hiphop gammal som ny, elektroniskt och folk. Jag letar alltid ny musik att tappa bort mig i.

N – Jazz när jag jobbar, edm när jag tränar, trädgårdspoddar när jag påtar i trädgården.

Ni läser …

N – Jag har ett on eller off läge, tyvärr inget mittemellan. Så när jag lägger/sätter mig ner för att läsa så tror min kropp att jag ska sova och somnar. Men när jag har semester lyckas jag få in läsning, senaste böckerna jag läst är Knausgards ”Morgonstjärnan” och Karin Smirnoffs ”Jag for ner till bror” och ”Vi for upp med mor”. Sen älskar jag att bläddra i Garden Illustrated och nörda ner mig i fakta- eller kunskapstexter om trädgård.

LGarden illustrated, världens vackraste trädgårdstidning. Har tyvärr inte ro att läsa något annat.

Ni älskar …

L – Djur! God mat! Lakrits. Bubblor! Hakonegräs (ett prydnadsgräs)!

N – Snälla och bjussiga människor- positivitet och omtänksamhet smittar av sig. Sen älskar jag min familj och vänner såklart, att skratta, middagar med familj och vänner, träna, odla och påta trädgården och att skapa trädgårdar. Särskilt när kunderna ger mig fria kreativa tyglar och litar på mig – då blir det som allra roligast och bäst.

Ni hatar …

L – Kriget i Gaza. Kriget i Ukraina. Alla krig och konflikter i världen som gör att vissa människor skor sig och blir rika och andra får vara med om fruktansvärda saker och förlora alla de älskar och äger.

N – När det går långsamt. Och orättvisor. Både när det kommer till världens orättvisor såklart men även mindre orättvisor som när folk inte hjälper till och inte gör det de ska.

I vår kommer ni att …

L – Släppa fler poddavsnitt! Jag kommer åka till Tyskland för att möta våren i Hermanshof, denna fantastiska trädgård! Lämna in manus till min senaste bok. Arrangera Malmö Garden Show 24-26 maj och hålla snickarkurser!

N – Framförallt att formge trädgårdar, släppa min bok ”I huvudet på en trädgårdsdesigner” i mars och vara med på alla de marknadsföringsaktiviteter som det innebär, podda med Linnéa, några få inspelningsdagar med Drömträdgården (kommer filma mer till sensommaren), och så har jag några event för olika företag som bokat in mig för att komma och prata om trädgård och odling på olika sätt. Och så lite projekt i trädgården. Trädgård 24/7 men varierat och väldigt roligt!

Published March 11, 2024