Om spiritualism med Ebba Bjelkholm

Edit

Om spiritualism med Ebba Bjelkholm

Hon upptäckte sina egna spirituella förmågor som 11-åring men höll det för sig själv. När hon för tio år sedan började lägga tarotkort för vänner och vänners vänner kunde hon se hur det som korten berättat sedan hände. EBBA BJELKHOLM, aka @tarotgari jobbar med astrologi, tarot och har podden Häxtimmen. Vi har pratat med Ebba om andlighet, den kollektiva tomheten och människans längtan efter en större balans.

‘Tomrummet har skapat en kollektiv längtan efter mystik, andlighet och det som inte går att förklara.’

Om spiritualism med Ebba Bjelkholm

Ebba med sina tarotkort.

Om spiritualism med Ebba Bjelkholm

Kortet Strength ur konstnärens Meta Isæus-Berlins tarokortlek.

Hej Ebba, vad kul att ha dig med hos oss. Hur mår du?

– Roligt att vara med. Jag mår bra, sömnproblemen som uppstod för mig under månförmörkelsen den 8 november har släppt och jag känner mig rätt harmonisk.

Och vem är du?

– Kvinna med Vattuman-sol som bor i Stockholm med min hund Elfin och jobbar med astrologi, tarot och att göra podcasten Häxtimmen. Jag har även börjat se mig själv lite som en spirituell musa åt konstnärer och designers. Jag har tex inspirerat både konstnär Meta Isæus-Berlin och smyckesdesigner Maria Nilsdotter att skapa egna tarotkortlekar. (Nilsdotter släpps våren 2023). Två av Sveriges mest fantastiska kreatörer dessutom!

Det ser vi fram emot! Vad är andlighet för dig?

– För mig är andlighet något naturligt. Jag anser att vi människor består av det fysiska, det mentala, det känslomässiga OCH något andligt. Tyvärr har vi under det senaste seklet försökt radera ut det, och under hundratals år försökt kontrollera det med de stora världsreligionerna. För mig är inte vetenskap och andlighet något motsatt, de kan komplettera varandra och ibland till och med samverka. Jag har framförallt hittat min egen andlighet genom olika typer av meditation, magiska ritualer, tarot och astrologi men det finns många vägar. Även om jag håller kurser och guidar andra inom vissa områden så ser jag mig som en andlig sökare och jag lär mig hela tiden, något som jag verkligen får utlopp för i Häxtimmen där jag kan träffa personer som kan olika saker och utforska olika ämnen. Jag är fascinerad av hur olika kulturer praktiserade andlighet innan de stora religionerna tog över. Astrologi och magi till exempel är minst 2500 år gammalt och ändå kallas båda praktikerna för “nyandlighet”. Det är lol.

När upptäckte du att du var medial för första gången?

– Mitt intresse för magi och det spirituella kom jättetidigt. Jag upptäckte på riktigt att jag hade spirituella förmågor när jag var 11 år ungefär men jag höll det för mig själv. För ungefär 10 år sedan började jag läsa tarotkort åt vänner och vänners vänner och fick väldigt ofta reaktionen “hur kan du veta det?” Jag kunde även se hur det som korten berättat sedan hände, både för mig själv och de jag läste kort för. Jag insåg: jag kan ju detta. I samband med detta började jag också drömma en slags profetiska drömmar, dessa är väldigt värdefulla för mig och jag vårdar dem ömt med drömdagbok och örttinkturer innan sängdags.

 

‘Allt är cykliskt, tiden är böjbar, naturen är levande och magisk.’

Om spiritualism med Ebba Bjelkholm

Ebba med ett födelsehoroskop.

Om spiritualism med Ebba Bjelkholm

The High Priestess ur konstnärens Meta Isæus-Berlins tarokortlek.

Om spiritualism med Ebba Bjelkholm

Hur påverkar andligheten dig i vardagen?

– Andligheten är en väldigt stor del av mitt liv, sedan en tid tillbaka jobbar jag heltid med den så på så vis är det ju aktivt hela tiden. Men andligheten påverkar också hur jag mår och resonerar i grunden. Efter ett slags andligt uppvaknande får du lite andra perspektiv. Ofta större respekt för dig själv och lite mindre rädslor. Min andlighet ger mig en inre trygghet och ett lugn. Astrologi har hjälpt mig att förstå min egen koppling till universum, tarot har lärt mig att förstå livet och mig själv mycket bättre och meditation har gett mig tillgång till mitt eget inre som är helt oändligt och kanske kopplat till något större, kollektivt. Jag praktiserar också min andlighet genom olika ritualer vid olika tidpunkter kopplade till naturen och årets cykler, den cirkulära tillvaron som vi alla ingår i. En del tillsammans med andra och en del själv. Nu senast firade vi tex Samhain, förlagan till Halloween med ritualer och vin.

Intellektuell mystik, andlighet som feministiskt ställningstagande, tarotkort, hokus pokus, övernaturliga fenomen och spirituell ledning är beskrivningen av din podcast Häxtimmen i stort. Berätta mer om den.

– Häxtimmen uppstod egentligen ur ett samtal på Dramaten som jag var med i tillsammans med Bianca Meyer, Malin Huber och min medgrundare till podden Agnes Grefberg Braunerhielm. Jag ville ha en podd som tog ockultism, häxkonst och sådant på allvar. Där man kan både vara analytisk och skämta men där det är okej att ta spöken på allvar liksom. Häxtimmen kommer nästan varje vecka och vi diskuterar vad som händer astrologiskt och utforskar olika ockulta ämnen och fenomen tillsammans med olika gäster. Magi, spöken, tarot, astro, reinkarnation, sanndrömmar osv. Allt har en feministisk grund kan vi väl säga. Tittar vi historiskt så har ockultism varit viktig för kvinnor. I kyrkan har kvinnan inte haft någon plats men i många ockulta kretsar har de fått utvecklas och bidra. Även idag är kvinnor ledande inom områden som astrologi och tarot. Kanske därför det hånats så frekvent. Jag har två återkommande gäster i podden, Clara Nordlander Wiberg, yogaproffs och journalist och yogi Sofia Edgren.

I somras gjorde jag en sommarspecial som blev väldigt uppskattad och som jag älskade att göra, då fokuserade jag på kvinnor som varit ockulta pionjärer historiskt. De är så fantastiskt inspirerande, kvinnor på 1800-talet som struntat i att gifta sig och totalt gått sin egen väg. En av dem som jag är särskilt förtjust i är Evangeline Adams som ofta kallas för den moderna astrologins moder.

Världen är i gungning och många känner sig oroliga över samhällsutvecklingen och världskriserna. Vad säger du om det?

– Vi är i en prövande tid, det syns även astrologiskt. Men jag är optimist och tror att vi kommer att komma ut bättre ur det, på ett nytt sätt. Om vi tänker tillbaka på hur vi levt när vi har tyckt att det varit bra så har det varit ohållbart. Vi har haft en tillväxt som inte tagit hänsyn till miljö, rättvisa eller den andliga dimensionen av oss själva. Vi har en kollektiv obalans i energier. Alldeles för länge har vi haft en alldeles för stor övervikt på det som vi kan kalla “maskulin” eller aktiv energi medan det feminina har nedvärderats. Vi ska producera, vinna, ta och ta från jordens resurser men vi glömmer återhämtningen, vilan, den sanna kreativiteten och visdomen. Om vi lyckas skapa större balans tror jag att mycket kommer att kunna lösa mycket.
Vi står också på gränsen till det som kallas Vattumannens tidsålder. Det är ett skifte på flera tusen år och sådana skiften skapar ofta kaos. Vattumannen är ett tecken som kräver kollektiv rättvisa och som inte räds revolution. Det är det som sker nu. Nästa år flyttar transformationens planet Pluto in i Vattumannen, det här är en ny era på 17 år. Sist det ägde rum skedde den franska revolutionen, USA blev på riktigt fria från Britterna och ett av de allra första feministiska manifesten skrevs.

Om spiritualism med Ebba Bjelkholm

Det känns som om spiritualismen ligger i tiden, känner du det också och varför tror du att det är så i så fall?

– Ja absolut. Jag tror bland annat att det beror på att samhället försökt få oss att glömma andlighet under lång tid. Jag har själv känt och hört många av mina klienter prata om tomheten som uppstår när vi börjar undra om livet inte handlar om mer än att äta, sova, producera, konsumera, dö.
Vetenskap är toppen men vi människor är också och har alltid varit andliga varelser. Det går inte att säga till människor att de inte upplever vad de upplever bara för att det inte går att fastställa med fakta.

Tomrummet har skapat en kollektiv längtan efter mystik, andlighet och det som inte går att förklara. Astrologi till exempel har praktiserats av människor i tusentals år, att vända sig till stjärnhimlen och universum för att få svar är integrerat i vårt kollektiva medvetande. Vi kan se det som en slags konstform som inte försvinner bara för att någon säger åt oss att det inte är på riktigt.

Du har varit häxa i 20 år säger du i första avsnittet av podcasten. Berätta, vad innebär det?

– När jag var barn hade jag en egen andlighet, när jag hittade häxkonst så var det i stort sett det jag själv tänkt. Allt är cykliskt, tiden är böjbar, naturen är levande och magisk. Vi omges av energier som vi kan påverka åt olika håll. Som häxa lever jag ett lite ritualiserat liv, jag firar en del högtider som inte alla firar och utför en del ritualer som påverkar energierna i den riktning jag önskar. Det här är något jag levt med större delen av mitt liv, nu är jag mer öppen med det.

Berätta om Tarot.

– Tarot är en kortlek som funnits i Europa sedan 13/1400-talet och använts av ockulta sällskap, sierskor, franska hovet mm. På många sätt påminner den om en vanlig kortlek men tarot har också 22 trumfkort och det är de som gör den så magisk. De här 22 trumfkorten kallas för den stora hemligheten och den anses innehålla människans väg till själslig upplysning. Korten är arketypiska och de innehåller nycklar till alla de livsläxor som vi som individer ställs inför. Tarotkorten hjälper oss att hantera livet bättre och att förstå att livet är cykliskt. Det viktigaste tarot har lärt mig är att allt inte måste vara toppen jämt, att vi måste gå igenom svårare saker men att vi lär oss viktiga saker av det och att vi till och med kan vila i det. Vi fostras till någon slags föreställning om att livet ska gå som en stege rakt upp. Sagan med ett lyckligt slut, Men så funkar inte livet. Vi lyckas, faller, reser oss, faller igen, reser oss igen. Och allt det är okej och högst mänskligt. Du vet, skilsmässor, sjukdomar, allt sånt. Allt det finns representerat i tarotkorten. Precis som de lyckliga stunderna. Och löftet om att det som prövar oss också utvecklar oss, är viktiga delar i vår livsresa och att det passerar. Ljuset kommer igen.

‘Vi står på gränsen till det som kallas Vattumannens tidsålder. Det är ett skifte på flera tusen år och sådana skiften skapar ofta kaos. Vattumannen är ett tecken som kräver kollektiv rättvisa och som inte räds revolution.’

Om spiritualism med Ebba Bjelkholm

Vad är folk mest nyfikna på när de kommer till dig och vad brukar du få för reaktioner på det du kan läsa av?

– Många har ju frågor om kärlek, karriär och olika relationer men det är också väldigt vanligt är att de som kommer till mig även vill utvecklas andligt och må bättre. Kanske hitta sitt kall typ. De känner just den där tomheten. De kanske har skaffat sig karriär, familj, ett fint hus, men vad händer nu? Många är också väldigt nyfikna på tarot eller astrologi och hur de själva kan lära sig mer, det är därför jag håller kurser. Jag har ju många klienter som kommer till mig regelbundet och då kan jag ju hänga med i deras utveckling och får höra hur det korten sagt manifesteras. Jag får också många meddelanden med berättelser. Ibland är det mer subtilt, ibland väldigt konkret. Fick nyligen ett mejl från en tjej som ville ha nytt jobb. Jag hade sagt åt henne att nätverka runt den 25 oktober. Hon hade varit på ett jobbmingel dagarna runt det datumet och en vecka senare hade en person hört av sig till henne och erbjudit en tjänst.
Ofta vid läsningar kan det bli tårar när korten eller stjärnorna träffar någon känslig punkt. Många gillar också att de blir bekräftade av korten. Tarotkort är ju ganska dramatiska, en osund relation kanske visas med Djävulen och en trist breakup med Döden. Jag har märkt att många som kanske har eller går igenom något jobbigt tycker att det är skönt att korten bekräftar dem. Ja! Det är skit. Det känns som Döden men det kan bli bättre, mycket bättre, så bra att du dansar i universum i total balans som i kortet Världen.

Kan du berätta om några astrologiskt viktiga händelser framöver?

Julen kommer tyvärr att bli lite stökig eftersom både Merkurius och Mars kommer att vara retrograd. När en planet är retrograd ser det ut som att den går baklänges från jorden sett. Speciellt Merkurius retrograd är känd för att skapa kaos. Det är då alla undrar vad som händer. Telefoner går sönder, folk blir osams, drömmar blir konstiga och gamla ex och flings dyker upp. Merkurius styr kommunikation, teknik och vårt grundläggande tänkande. När hen går baklänges ställer det till problem. Förbered er på konflikter runt julbordet, försenade jultåg och borttappade paket.

Nästa år är spännande! Speciellt våren som kan bli romantisk och händelserik, särskilt för eld och lufttecken. Några extra fina datum att hålla koll på är nymånen i Vattumannen den 21 januari, en perfekt dag för att sätta nya intentioner och planer för året (mycket bättre än nyårslöften då 31/12 inte ser så bra ut astrologiskt i år), den 15 februari då Venus och Neptunus sammanstrålar och skapar magisk, romantisk energi och den 2 mars då Venus möter Jupiter och strålar kärlek över jorden.

På samhällsnivå tror jag att mycket kommer att handla om vatten de närmsta åren eftersom Saturnus flyttar in i Fiskarna. Rent vatten, vattenbrist, miljön i världshaven. Det här kickas igång med nya Lilla Sjöjungfru-filmen som har premiär under våren nästa år och sätter populärkulturellt fokus på haven.

Din senaste AHA-upplevelse?

– Att Abraham Lincoln höll seanser på Vita huset! Och att han spökat där sedan sin död. Både Winston Churchill och Clinton-familjen har sett hans spöke. Jag blev så förtjust att jag håller på med en avsnitt om detta till Häxtimmen.

Favoritplats och varför?

– Jag älskar skogen och det är härligt att vi har så mycket skog nära oss i Stockholm. Jag älskar också Österlen där mina föräldrar bor större delen av året. Allt är vackert där och jag blir så jordad där. Havet, fälten och himlen som är så nära. Vinden är så kraftig att den känns renande.

Vad drömmer du om?

– Jag drömmer om att skaffa mig en riktig häxstuga. Ni vet, sådan med tinnar och torn mitt i skogen, som man ser i sagorna. Jag drömmer också om att hitta en riktigt bra plats i Stockholm där jag kan bedriva mer av min verksamhet och ha någon slags gatherings.

Vill du rekommendera något?

– Jag vill rekommendera Pino Santo. Många använder torkad salvia och Palo Santo för att rena energier, de är kraftfulla men de massproduceras i många fall och flygs över hela världen för att komma till oss. Pino Santo är närodlade rökelsepinnar som görs av svensk tall av en tjej i Hälsingland. Jag kan intyga att de doftar underbart och är fantastiska att rena energier med.

 

 

Du hittar Ebba HÄR och på Instagram som @tarotgari.

Tack Ebba!

 

Published November 23, 2022