Holiday Reading List by Karolina Skande

Edit

Holiday Reading List by Karolina Skande

Bibliofilen och PR-proffset Karolina Skande är tillbaka med julens lästips. För dagarna i pyjamas rekommenderas natruligtvis tillsammans med litteratur och varma drycker. Här presenterar Karolina tre stycken redan lästa romaner och två på listan över “nyfiken på.” Merry Merry!

Holiday Reading List by Karolina Skande

Love me Tender – Constance Debré

Om föräldraskapet.

Japp, här kommer mitt numera obligatoriska boktips om föräldraskapet. Toppjurist i Paris hamnar i en absurd vårdtvist när hon efter en separation väljer att börja träffa kvinnor. En autofiktiv skildring av hur fördomar och förlegade föreställningar fortfarande styr vårt samhälle på både en strukturell och känslomässig nivå. I denna korta bok om 157 sidor hinner stora ämnen som klass, normer, sexualitet och moderskap porträtteras med djup.

Holiday Reading List by Karolina Skande

Gift - Tove Ditlevsen

Om missbruk.

Författaren Tove Ditlevsen hamnar efter en illegal abort i ett skenande missbruk. Det eskalerar till att hon separerar från sitt livs kärlek för att gifta sig med en doktor med känslomässiga störningar, allt för att möjliggöra sitt missbruk. En otrolig berättelse om vad missbruk är. Man har läst andra missbruksskildringar, men få griper tag som Toves text. “Gift ” är en del i en serie, men man kan absolut läsa Gift fristående.

Holiday Reading List by Karolina Skande

Noveller – Tove Jansson

Samlade noveller.

Tove Janssons samlade noveller är en riktig Aladdin ask. Man kan smaka sig fram. Läsa det som lockar. Hoppa över det man inte gillar. Men, precis som med choklad så gillar man det mesta. Fördelen här är att man inte kan läsa sig mätt och illamående. Svårt att välja ut några guldkorn men om ni läser ”Den sovande mannen” (Lyssnerskan), ”Brev till en idol” (Lyssnerskan) och Apan (Dockskåpet och andra berättelser) så kommer ni se Tove Janssons otroliga spännvidd. Kanske läser ni bara dessa – eller så slukar ni hela asken. PS. Ekorren måste ni också läsa!

 

Böcker jag vill läsa.

 

Holiday Reading List by Karolina Skande

Sällskapet – Christina Hesselholdt

Dansk borgerlighet.

Christina Hesselholdt – hyllad dansk prosaförfattare skildrar sina närmsta vänner som alla tillhör den danska bildade borgerligheten. De är läkare och psykologer. De reser och läser. Handlingen löper på, i en icke uppenbar logik, kring teman som svek, familjerelationer, vänskap, sjukdom och död. Say no more – jag är intrigued!

Holiday Reading List by Karolina Skande

Studie i mänskligt beteende – Lena Andersson

Om mänsklig kontakt.

Jag har inte varit så imponerad av det Lena har skrivit sen “Egenmäktigt förfarande “men i den nya boken Studie i mänskligt beteende känns det som om det kan bli intressant (för mig) igen. Det som gjorde “Egenmäktigt förfarande” så bra var hennes knivskarpa sätt att tolka samtiden genom det som aldrig sägs. Så här står det i beskrivningen av Studie i mänskligt beteende – ”De lyssnar noga på det som inte sägs medan de försöker förstå det som sägs”. Den meningen räcker för att göra mig intresserad!

 

 

Published December 12, 2023