Bibliofilen och PR-proffset Karolina Skande är tillbaka med höstens lästips och vi djupdyker i rekommendationerna vi med soliditet vågar påstå alltid håller vad de lovar. Denna gång blir vi serverade tre stycken redan lästa romaner och två på listan över “nyfiken på.”
Enjoy!
AV KAROLINA SKANDE
Natten – Sara Gordan
Hjärtskärande men kanske nödvändig.
Jag fortsätter att röra mig runt böcker på temat mor, dotter, föräldraskap. Här om en mamma som väntar om natten. På sin dotter. Den största mardrömmen att man tappar kontakten – både där i natten när man inte kan nå sin dotter på mobilen, men också i relationen när man inte kan nå (in till) sin dotter. Det känns som om det kan hända så lätt. Det känns nästan oundvikligt när man är ungefär i mitten av boken. Jag vet, det är outhärdligt och tårarna rinner i samma takt som sidorna i boken läggs bakom en, men som det är med livet – det går vidare och det kan vara skönt att läsa.
Tomorrow and Tomorrow and Tomorrow – Gabrielle Zevin
Uppslukande om vänskap och livet.
På baksidan står det att det är en bok om kärlek men inte om romantik. När boken är slut så känner jag så mycket (icke romantisk) kärlek till de tre TV-spels programmerare vars liv jag fått följa. Det är så mycket med den här boken som, i min värld, borde vara så tråkigt – som de långa passagerna där vi i detalj får veta ”allt” om grafiken i ett TV-spel, eller karaktärerna som på pappret känns hopplöst alldagliga eller de megalånga chatsekvenserna som återges ordagrant – men man är fast. Total fast och helt uppslukad. Av berättelsen och karaktärerna, som är både knepiga och älskvärda på samma gång. Läs den! Gärna på engelska.
Allegro Pastell – Leif Randt
Hipsters i Tyskland sätter fingret på samtiden.
På denna baksida i sin tur står det att boken handlar om ett distansförhållande mellan författaren Tanja som bor i Berlin och hennes pojkvän, webbdesignern Jerome, som bor i Frankfurt. För mig ger den här boken en, vad som i alla fall känns som en superautentisk, inblick i hur det är att vara ung och barnlös hipster i samtidens Europa. Hur är det då? Fascinerande! Det är jag-centrerat, kontrollerat ”icke-kontrollerat” och texten lämnar i alla fall mig med en känsla av allts meningslöshet. Usch, jag hör att det här låter trist. Men det är det inte, det är kul, eller i alla fall intressant. Leif Randt skriver väldigt bra, imponerande bra. Så, om man inte är intresserade av samtidshipsters så är den i alla fall värd att läsa bara för språket.
Tre idioters äventyr – Faiaz Dowlatzai Gozale
Bok man bör läsa.
Kanske kan den här boken ge en insikter, styrka och argument i vår tids sorgliga politiska debatt?! Tre pojkar från väldigt olika familjer, växer upp i samma område i Afghanistan och trots att allt talar mot det så hänger de ihop. Efter många svåra år på flykt anländer de till 2000-talets Sverige där allt är annorlunda. Kanske även deras vänskap?
Jävla karlar – Andrev Walden
På allas läppar.
Andrev Walden är hyllad krönikören på DN, känd för sin otroliga stilistiska säkerhet. Nu släpper han sin debutroman. Jag gissar att det inte gått någon förbi – han syns och hyllas överallt. Boken handlar om hans uppväxts hopplösa mansförebilder. Jag kan bara gissa att det är träffsäkert, smärtsamt och underhållande på samma gång – som Andrev Walden brukar vara. Självklart vill jag läsa för att veta ”what all the fuzz is about”!