ADVENT-ures

Edit

ADVENT-ures

Det är andra advent och vi tar tillfället i akt att djupdyka in i andra äventyr än de om brända pepparkakor, lussekatter, glögg och julgrupper för en stund. Här är 3 instagramkonton som tar dig med på magiska eskapader jorden runt utan att du ens behöver närma dig ytterdörren.

Minns du när National Geographic var en vision av framtiden på rull? Minns du när att resa jorden runt var en dröm och inte en mardröm för vår existens fortlevnad? Minns du när Instagram föddes? Den där dagen då gryningsljuset var som ett eget alarm. Då städernas oroligheter som på givakt tystnade i sången om att något var gång. Vek sig för bulletinen likt spädfödda träd i vinden. Nä. Inte vet väl jag hur den dagen såg ut. Jag förnöjer mig bara mest och helst med inramningar som låter mer som poesi än information. Det är en typ av bug jag har. Hur som helst. Vilket ställe är egentligen mest spännande att resa till? Just det. In i huvudet. Här kommer en smula hjälp på traven att hitta till nya platser, nya kontexter och nya drömmar där inne i form av Instagramkonton på rull.

 

@mitty

Cristina Goettsch Mittermeier – ”Mitty” – föddes i Mexico City 1966 och växte upp i närliggande Cuernavaca, i den soliga delstaten Morelos. Hon är fotograf och marinbiolog som de senaste 30 åren har arbetat som författare, naturvårdare och fotograf.

ADVENT-ures
ADVENT-ures
ADVENT-ures
ADVENT-ures

‘Bilder kan hjälpa oss att förstå hur brådskande många fotografer känner att det är att skydda vilda platser. Mitt arbete handlar om att bygga en större medvetenhet om ansvaret för vad det innebär att vara människa. Det handlar om att förstå historien om att varje levande varelse som någonsin har funnits på den här planeten lever också inom oss. Det handlar om det etiska imperativet – den akuta påminnelsen om att vi är kopplade till alla andra arter på denna planet och att vi har en plikt att agera som bevarare av våra andra livsformer.’

 

2005 grundade Cristina den prestigefyllda International League of Conservation Photographers (ILCP) för att tillhandahålla en plattform för fotografer som arbetar med miljöfrågor. 2014, tillsammans med sin partner Paul Nicklen, grundade hon SeaLegacy, en bevarande- och produktionsorganisation med ett uppdrag att tända hopp och förändring för vår planet genom havsberättelser. SeaLegacy inspirerar miljontals människor att stå upp och ha en röst för de orörda platser som hotas av klimatkrisen.

Cristinas arbete har publicerats i hundratals publikationer, inklusive National Geographic Magazine, The New York Times, CNN, McLean’s Magazine och TIME.

 

 

@natgeo

År 1888 etablerade 33 framstående forskare och vetenskapsmän en organisation dedikerad till “ökning och spridning av kunskap.” Än idag fortsätter National Geographic Explorers att tänja på kunskapens gränser, avslöja nya insikter om naturens och kulturens världar och stärka vår koppling till dem och varandra.

ADVENT-ures
ADVENT-ures
ADVENT-ures
ADVENT-ures

 

Enligt National Geographic själva har de byggt en hållbar, innovativ affärsmodell som gör att de kan investera varje filantropisk dollar direkt till våra upptäcktsresande och program.

När du stödjer National Geographic Society, stödjer du inte bara din passion för planeten, utan du hjälper också till att skydda dess under. Du säkerställer att National Geographics uppdrag lever vidare så att de kan fortsätta utforska planeten, rädda vilda djur, skydda vårt hav, bemyndiga världens mest innovativa forskare att hjälpa till att lösa planetens mysterier och utmaningar och bevara vårt antika arv för framtida generationer.

 

 

@ouropenroad

ADVENT-ures
ADVENT-ures

‘California to South America by van 2012-2017. Now cruising the seas of Indonesia on our 36ft monohull.’

2012 lämnade Emily och Adam Harteau huset, bilen, jobbet, vännerna och familjen, packade sina väskor och gav sig ut på vägen. Tio år senare har de inte lämnat den. Eller rättare sagt, nu går färden inte längre via vägarna utan på havet i Indonesien. Resan blev livet och livet blev resan för familjen du kan följa på Insta.

ADVENT-ures
ADVENT-ures
Published December 3, 2022