The Way We Play

Du har väl vegan, cruelty-free, ekologisk, naturlig, ekocertifierad make-up, !?

7 months ago

I takt med att vi blir allt mer medvetna om vad vi stoppar i oss och vad det har för inverkan inte bara på oss själva utan också på miljön och på hur våra djur behandlas, växer också medvetenhet kring det vi sätter på huden och i håret. Det finns ju knappt ett märke idag som inte har ekologiska, naturliga, ekocertifierade alternativ t ex.

Vegan make-up,-hudvård och -hårvård är på ordentlig frammarsch, en bra grej men jag inser när jag pratar med många av mina vänner att de inte vet vad som är skillnaden mellan de olika begreppen ekologisk, naturlig och veganprodukter. Vissa undrar även om det är nödvändigt med veganprodukter, det ska väl inte ätas heller?

Tro mig, jag förstår att det är extremt förvirrande med alla betäckningar, jag jobbar med det här och har problem att hänga med. Men jag tänkte att jag skulle försöka reda ut det för er på ett väldigt enkelt sätt.

Då kör vi:

Du har väl vegan, cruelty-free, ekologisk, naturlig, ekocertifierad make-up, !?

Cruelty-Free betyder att produkterna inte skadar eller dödar djur, alltså djurtestning. Redan 2004 blev det enligt lag förbjudet inom Eu att testa på djur med det har funnits lite olika kryphål hit och dit fram till 2013 när det slutligen bestämdes att inga produkter eller enskilda ingredienser får testas på djur. Typ alla länder hänger på det här, utom Kina, för att produkter ska få säljas i Kina måste de testas på djur. BU för Kina i den frågan alltså! Det gör ju då i förlängingen att företag inte kan räknas som cruelty-free om de säljer sina produkter i Kina.

Ekologiskt- Här handlar det om hur växterna är uppodlade och skördade samt hur djuren är uppväxta, ingenting annat. En produkt som marknadsförs som ekologisk behöver endast innehålla några få procent ekologiska råvaror. Så bara för att det står ekologisk på produkten betyder det alltså inte att det är en 100% ekologisk produkt. De flesta krämer, schampon, balsam osv kan aldrig vara 100% ekologiska eftersom de behöver konserveringsmedel och emulgeringsmedel som inte kan odlas fram, därav blir de inte helt ekologiska.

Naturligt- I naturliga produkter tittar man på vad huden består av- produkterna ska vara så lik huden som möjligt samtidigt som råvarorna ska kunna gå att äta. Vilket alltså innebär att produkterna kan innehålla ingredienser som kommer från djur, som ju är naturliga. Lanolin som kommer från djurens ull, karmin: krossade koschenillsköldlöss som ger röd färg en del läppstift (muuums), mjölk, ägg, honung, bivax, kollagen, snigelslem är några exempel på ämnen från djur.
Det går även att utvinna ämnen kemiskt ur naturliga råvaror, emulgeringsmedel och konserveringsmedel som kan vara tillåtna i ekoprodukter.

Du har väl vegan, cruelty-free, ekologisk, naturlig, ekocertifierad make-up, !?

Ekocertifiering- Det kan vara lite missvisande det med det finns t ex 343 olika certifieringar bara i Europa som alla riktar in sig på olika områden. Det finns certifieringar för ingredienser, slutprodukten, bara för ekologiska produkter, bara för naturliga produkter osv. Certifieringarna är väldigt dyra så bara för att en produkt inte har certifieringar betyder det inte att den är mindre ekologisk och miljövänlig än en med certifieringar, det kan t om vara tvärtom. Snurrigt eller hur!

Du har väl vegan, cruelty-free, ekologisk, naturlig, ekocertifierad make-up, !?

Veganprodukter- Produkten är Cruelty free samt helt utan några som helst ingredienser eller ämnen som härstammar från djur.

Har det klarnat lite mer nu, lite iallafall? Jag hoppas det!

Något man också måste komma ihåg är att bara för att det är ekologiskt, naturligt, cruelty free och veganskt betyder det INTE att du inte kan få några allergiska reaktioner. För det verkar en del människor tro. Men så är det alltså inte, precis som med alla andra produkter kan du vara överkänslig mot dessa.

Om du tycker att det här är överväldigande och jobbigt men ändå vill bli grönare i din hudvård/makeup rutin så är mitt råd: babysteps! Allt behöver inte bytas ut på en gång, inte många som kan och har råd med det heller. Jag började själv med barnens produkter schampoo, balsam, duschcreme och krämer. Sen kan du jobba dig vidare med dina egna hudvårdsprodukter, om du vill bli grönare är det smart att tänka de produkter som täcker mest yta först. O på make-upen läppstift kanske, eftersom vi sätter i oss ungefär 7 kg läppstift/kvinna och år…

Mitt badrumsskåp och mitt jobbkit är betydligt grönare idag än det var för 2 år sedan, det är inte helgrönt än och om och när det blir det vet jag inte. Jag tar också babysteps och försöker göra mitt bästa, jag är iallafall mycket mer medveten om de valen jag gör och det känns väldigt bra.

2 Replies to “Du har väl vegan, cruelty-free, ekologisk, naturlig, ekocertifierad make-up, !?”

  1. Irene says:

    Tack för ett intressant blogginlägg, har undrat över detta! Och tack annars också för en super bra blogg. Jag gillar att du vill dela med dig av massa tips, både smink, träning och annat och inte bara gör reklaminlägg (självklart ska du inte jobba gratis så jag har egentligen inget emot sponsrade inlägg i lagom doser, det är bara det att vissa gör inget annat). Kram och keep up the good work 🙂

    1. Åh Irene, tusen tack! Jag vaknade på min inte alls braiga sidan imorse (pms-deluxe) så din fina kommentar kunde inte kommit lägligare.
      Stor kram o tack för att du gjorde min dag <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.