Jag blir så arg att jag skakar!

4 years ago

Jag blir så arg att jag skakar!

Varning för långt inlägg med många små känsloutbrott! Alla åsikter är mina egna och helt ärliga.

Igår när jag gick och la mig var jag så arg att jag skakade. Varför? Jo, jag hade tittat på Kalla Fakta där det ÄNTLIGEN togs upp om regeringens totalt huvudlösa tilltag mot LSS-lagen samt försäkringskassan häxjakt ang densamma. Ni som har följt mig ett tag vet säkert att detta ämne ligger mig extra varmt om hjärtat eftersom min lillebror Christopher har en väldigt svår typ av epilepsi, Dravets syndrom, som innebär att han behöver assistans 24/7.

Han klarar sig inte själv, det är helt otänkbart. Han behöver t om två assistenter åt gången eftersom han är en fullvuxen man på snart 39 år, över 190 lång och väger runt 75 kg. Han kan få ett anfall närsomhelst, varsomhelst och det är en omöjlighet för en enskild person att klara det. Hur får du upp en avsvimmad fullvuxen man från marken utan hjälp? Dessutom har han svårt att gå och väldigt dålig balans så han måste alltid ha en person vid varje sida när han går.

På nätterna behöver han alltid en vaken assistent vid sin sida, han kan krampa på natten likaväl som på dagen. Dessutom är det vanligt att personer med Dravets dör i sömnen, som plötslig spädbarnsdöd fast för vuxna, så ni förstår läget.

För drygt ett år sedan började försäkringskassan sin häxjakt mot mina föräldrars företag. Helt plötsligt kom de med nya krav och kraven hade de bara några dagar på sig att lösa annars höll de helt sonika inne pengarna som skulle betalas ut till assistenternas löner. Jourtimmarna på natten skulle helt plötsligt bort, även fast det finns läkarintyg på att Christopher tillstånd kräver vakna assistenter på natten. Utbetalningen av lönerna till assistenterna skedde helt plötsligt lite hur som helst, ibland i tid, ibland flera dagar försent osv osv. Handläggarna byttes ut varje månad och varje ny handläggare kom med något eget nytt krav som ofta var helt obegripligt och som dem inte ens hade behövt komma med om dem bara hade läst igenom vad det handlade om för företag och brukare (Christopher). Det hände t om att de påstod att det var Christophers företag, en total omöjlighet eftersom han varken kan läsa eller skriva och har en utvecklingsstörning. Dessa handläggare, som beviseligen har noll koll sitter och gör livsavgörande beslut! Detta gjorde att att mamma och pappa inte gjorde annat än pratade med jurister, hämtade ut domslut, läkarintyg, överklagade osv osv. Dem har haft sitt företag sedna 2001 utan några som helst anmärkningar och nu blir dem behandlade som kriminella!

Att aldrig känna något lugn, att ständigt behöva känna stress för sitt barns välmående, hela tiden försöka ha en plan B för att lösa ekonomin, att bli bemött som att man inte är vatten värd av människor du aldrig träffat som sitter och beslutar om hur ditt barn ska få leva, att ständigt bli bemött som att man fuskar och luras efter att ha levt med ett väldigt sjukt barn i nästan 40 år, det kan ta knäcken på den bäste och förra året var Åsa Regnérs beslut och försäkringskassan på god väg att fullständigt knäcka mina föräldrar.

Jag blir så arg att jag skakar!

Min älskade lillebror, tänk vilken tur att vi aldrig kunde ana vad som väntade dig. Här har Christopher redan insjuknat men det är inget som syns på utsidan.

Jag blir så arg att jag skakar!

Loke Jansson 4 år

Ännu värre är det för alla dem som får avslag på sina ansökningar. Som lille Loke, som var med på Kalla fakta igår. Loke är 4 år och lider av samma sjukdom som min bror. Jag har följt deras resa via facebook eftersom mina föräldrar känner Loke, hans mamma Michelle och mormor Malin. Michelle är ensamstående och får ingen hjälp. Loke har flera väldigt livsfarliga anfall per dag, han blir ofta blå om läpparna vilket betyder att han får syrebrist och krampen måste brytas med medicin. Loke har även anfall som inte hörs, som du bara ser, även de behövs brytas med medicin och de kommer natt som dag. Vilket betyder att Michelle inte kan sova, hon måste hålla sig vaken så att hon kan hjälpa Loke om han får anfall på nätterna. Hur länge orkar man leva sådär?

Loke blir även sondmatad via en knapp på magen och behöver hjälp med allt. Trots detta har Loke fått avslag från försäkringskassan, de anser inte att han behöver assistent! HUR, HUR är det möjligt?

Tyvärr är Loke och hans mamma långt från den enda som sitter i samma sits, jag har sett så många exempel under det senaste året att jag blir helt mörkrädd. Vad är det som händer med Sverige?

Det påstås att man är ute efter fuskarna, sånt jäkla skitsnack säger jag! Det handlar bara om besparingar och man ger sig på de mest utsatta och svaga i samhället. Det är så äckligt att det inte finns några gränser.
Barn får avslag av handläggare på försäkringskassan som aldrig ens har träffat dem, handläggarna läser på ett papper och tar ett beslut från det. Ett beslut som fullständigt slår undan fötterna på familjer, beslut som på allvar kan betyda liv eller död. För att spara pengar!

Jakten på fuskare då? Jo, enligt vår “kära” barn, äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér fuskar upp till 10% av alla assistansberättigade. Kalla fakta kollade upp var dessa siffror kommer ifrån och surprise, surprise ingen kunde ge ett ordentligt svar på det. Det man har gjort är att låta ett gäng “oberoende experter” snacka ihop sig och enligt samma metod man mäter sannolikheten av en naturkatastrof har de kommit fram till denna siffra.

Ja ni läste rätt, SAMMA METOD SOM MAN MÄTER SANNOLIKHETEN AV EN NATURKATASTROF! Säger inte det allt? Det finns alltså ingen empirisk data, BARA spekultaioner. Åsa Regnér och alla inblandade handläggare på försäkringskassan, hur sover ni på nätterna???

Som det ser ut nu får 8 av 10 avslag från statlig assistansersättning, 8 av 10!

Jag är helt med på att dem som fuskar ska sättas dit och stoppas, jag har ingenting till övers för dessa människor. Inte bara för att de fuskar, utan också för det helvete dem ställer till med för så många andra genom sitt beteende. Det går inte att sjunka så mycket lägre i mina ögon. MEN det måste ju finnas något annat sätt att ta sig an det problemet utan att slå bort fötterna på alla dessa människor som på riktigt behöver hjälpen.

Var är vi annars på väg? Vi går ju farligt fort tillbaka i utvecklingen här, vill regeringen att föräldrar ska sätta in sina barn på instutitioner som man gjorde förr i världen, för att man inte orkar inte klarar av att ta hand om sitt eget barn? För att spara pengar och sätta dit fuskare?

Jag är dessutom övertygad om att detta kommer att göra att aborterna ökar. Vem vill ens överväga att föda ett barn med särsklida behov till det här systemet? T om jag, som älskar min bror över allt annat och aldrig skulle vilja byta bort honom mot något kan säga att jag hade gjort abort utan att tveka om det hade visat sig att det var något fel på mitt barn. Det känns för jävligt att säga men det hade jag gjort, jag har sett på nära håll vad det innebär att vara förälder till ett sjukt barn i Sverige idag. Aldrig att jag skulle vilja utsätta mitt barn eller migsjälv för det helvetet.

Jag blir så arg att jag skakar!

Lång tunga till Åsa Regnér, Stefan Lövfén och resten av Socialdemokraterna som totalt svikit det jag trodde de stod för!

Det som gör mig alldeles extra förbannad är att Åsa Regnér inte ställde upp på intervju med Kalla Fakta, hon avböjer. Hon avböjer att stå till svars för vad hon har varit med om att ställa till med, 1200 personer har blivit av med sin assistans och hon avböjer. Hon avböjer och går hem och lägger sig medan Lokes mamma Michelle, med många andra kommer inte att sova inatt för att hon måste vaka över sin son.

Sedan blir det ju som ett stort skämt när jag sätter på nyheterna imorse och Jan Björklund står och ojar sig om hur fruktansvärt skamligt det här är, precis som detta var en nyhet för honom? Men nu är det valår minsann, dags att plocka poäng! Det var så många partier som hade yttrat sig om att det här verkligen måste tas tag i nu. Ögontjänare hela bunken! Var har ni andra partier varit hela tiden?

Jag är självklart djupt tacksam om det nu verkligen tas tag i problemet men samtidigt blir jag extremt ledsen. Det är otroligt sorgligt, pinsamt patetiskt att det ska behöva gå så långt att det ska komma ut i media för att det ska hända något.

Dessutom såg jag på Michelles facebooksida imorse att försäkringskassan, som deras jurist försökt få tag i i 1.5 år och som gett avslag på avslag, plötsligt hörde av sig IDAG om att de ska ompröva Lokes fall. Det i sig är ju helt underbart, men kom igen? Inte ens ett dygn efter inslaget i Kalla fakta, hur många tror att det är en lycklig slump?

Jag blir så arg att jag skakar!

Trots allt tror vi på en bättring och gör tummen upp för framtiden!

Viktoria · 4 years ago
Jag hoppas så på en vändning! Starkt skrivet!

Lisa · 4 years ago
Jag har jobbat inom LSS i flera år och det är verkligen mitt drömyrke. Men det är en ständig kamp, det har blivit mycket övertid för att man inte vill lämna anhöriga i sticket, övertid som man såklart inte får betalt över för att ens arbetsgivare inte godkänner det. Har också haft turen att kunna skapa goda relationer med dom anhöriga och kunna finnas där för varandra. Tänker också precis som du att folk kanske kommer överväga abort i dom fall där dom känner att det känns hopplöst. Det får mitt hjärta att brista, då jag vet hur mycket värme och kärlek som finns i dessa speciella människors hjärtan. Jag hoppas verkligen att situationen som pågår just nu i vårt land snart ändras och att folk får tillbaka sin rätt till den vården som dom behöver. Fortsätta att kämpa för din bror och alla andra så lovar jag att fortsätta göra detsamma!

Alexandra Aronsson · 4 years ago
Du är en ängel Lisa! Jag är så tacksam för dem som jobbar hos min bror och som orkar med alla turer, vi kallar dem t om för Stoffes änglar. Det är det finaste jobb man kan ha, det finaste man kan göra för en annan människa! Jag har själv jobbat som personlig assistent när jag var yngre, men jag klarade inte av det, lite för nära hemma kanske, så jag beundrar verkligen er alla som gör det. Tack för dina fina ord, jag lovar kriga vidare, det finns inga andra alternativ! stor kram

Anette, vän till din mor · 4 years ago
Går ju inte att jämföra, men min son, gravt hörselskadad och med vissa balansrubbningar efter en hjärntumör, fick frågan från Fk om han hade stora besvär av sina öron??? Ja, sa jag, men bara om han försöker ta på sej en alltför trång tröja.. Varför ställer man vissa frågor utan att tänka minst en gång till? Varför läser man inte igenom allt noggrant innan man frågar?

Alexandra Aronsson · 4 years ago
Ja som sagt, det är skrämmande med den oerhörda inkompetens som finns hos vissa handläggare. Man vet inte om man ska skratta eller gråtaoch i slutänden är det dessa människor som bestämmer över brukarens liv... Skulle kunna skriva en hel bok av alla de dumheter vi har fått höra genom åren. Fortsätt kämpa!

Jessica · 4 years ago

Alexandra Aronsson

Alexandra Aronsson

Info