Rituals, ayurveda, kunskap om livet och julkalender

4 years ago

En av de största fördelarna med att skriva om beauty är att få komma på pressträffar, klämma och känna på nya produkter och träffa alla andra härliga beautynördar .

Igår hade ett av mina älsklingsmärken Rituals, tillsammans med Presskontakterna, ett sådant event på Färgfabriken som inte bara bjöd på härliga produkter och sjukt god mat utan som också gav utrymme för en del välbehövlig eftertanke. Det handlade om Ayurveda, denna 5000 år gamla lära som vi mer än någonsin alla säkerligen skulle må bättre av att implementera i vårt otroligt upptagna och uppkopplade liv.

Rituals, Ayurveda, Kunskap om livet och Julkalender

Ayurveda, kunskap om livet betyder det på sanskrit, det fick jag lära mig!

Med ett vackert glas rosébubbel fyllde jag ivrigt i testen på vilken dosha jag tillhör. Det finns 3 st Vata, Pitta och Kapha och eftersom jag har gjort ett sådant test förut var det spännande att se om jag blev samma, eller har jag kanske ändrats något?

Rituals, Ayurveda, Kunskap om livet och Julkalender

Eva Forsberg Schinkler som har 28 års erfarenhet av ayurveda berättade lite mer för oss om filosofin och de olika dosherna (dosharna, dosharsarna lite osäker på pluralformen där..)

Väldigt väldigt lätt och kortfattat ser det ut såhär:

Vata (luft)- har lätt för förändringar och är flexibel

Pitta (eld)- är viljestark och en doer

Kapha (jord)- är lugn, trygg och stabil

I ett rum fullt av bloggare och frilansande journalister var det alltså inte jättemånga som blev Kapha kan man säga..

Rituals, Ayurveda, Kunskap om livet och Julkalender

Sedan handlar det helt enkelt om att få balans i livet. Att balansera din dosha genom vad du äter och vad du gör.

För en Vata t ex är oregelbundenhet temat för obalansen så då behöver du regelbundenhet i ditt liv. Sömn är viktig, värme, du ska helst bara äta varm mat, bada bastu ta varma bad. Yoga, stillhet och meditation är bra

 

Rituals, Ayurveda, Kunskap om livet och Julkalender

Det finns psykiska likväl som fysika karaktärsdrag för de olika dosherna och Rituals har precis rätt för var och en av dem. B la fick vi känna på ljuvliga torr-oljor för kropp och hår igår som ska hjälpa dig att komma i balans.

 

Rituals, Ayurveda, Kunskap om livet och Julkalender

Vi fick också en sneak peek på lite julnyheter. Denna granen får väldigt gärna bo hos mig!

Rituals, Ayurveda, Kunskap om livet och Julkalender

Julens Limited Edition heter Anahata och handlar om att vi ska öppna våra hjärtan och sprida kärlek.

En varm doft av rosenträ och tall som verkligen väcker julkänslan i mig på en gång. Så den stoppar vi undan ett litet tag, är inte redo för jul än.

Rituals, Ayurveda, Kunskap om livet och Julkalender

Resultatet av mitt doshatest? Det blev lite annorlunda en första gången jag gjorde det, då var jag övervägande Pitta (man har ju oftast lite av alla i sig). Denna gången blev jag med 0,5 poängs skillnad hälften Vata hälften Pitta.

Det betyder att när jag är i balans är jag glad, vital, kreativ, nöjd, en bra ledare och intelligent. (nyfiken på vad som händer med intelligensen när jag är i obalans..)

När jag är i obalans är jag inte alls lika härlig: ängslig, orolig, kontrollerande, aggressiv och krävande ( a f-ckin night mare alltså)

Eva Forsberg Schinkler sa något väldigt enkelt och bra: Fokusera på dina styrkor och det tänker jag verkligen göra med tanke på ovanstående resultat.

Alexandra Aronsson

Alexandra Aronsson

Info