The Way We Play
Klara Svensson

Klara Svensson


Klara Svensson är “in between” boenden men vi hinner med ett besök hemma i lägenheten i Vasastan innan flyttlasset går. Här bor hon med sin dotter Betty, sin kärlek Kjell och en bebis i magen. Klara jobbar med TV-utveckling och är en av tre sköna röster i podden Trettio plus trevar. Tack Klara och Betty för att vi fick komma!

 

Foto: Linda Alfvegren/Agent Bauer

 

Klara Svensson

Du jobbar med teve, vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa med tv-utveckling är möjligheten att få berätta storys. Jag älskar hela den grejen. Jag kommer tidigare från ett jobb som exekutiv producent på SVT och den tjänsten omfattade oerhört mycket projektledning. Jag tycker ekonomi och personalansvar är superkul, men jag minns att jag kände mig jagad och förföljd av personer som ”Lotta på undertext” och andra som tyckte att jag inte skötte mina administrativa uppgifter.
Finns det nåt mindre kul med att vara tv-utvecklare?
– Det blir lite ensamt ibland. Och jag saknar ekonomin och personalen. Jag saknar att driva ett bolag, så som ju ett projekt blir om man har det yttersta ansvaret.

Berätta om din podd “Trettio plus trevar”.

– Det var min kompis Tove (Norström)som frågade om jag ville börja podd med henne och hennes bästis Sofi (Fahrman), och vi sågs för att se om vi hade bra kemi. Vi skulle egentligen göra en testinspelning men blev för fulla. Jag stod i en bar på Östermalm och låtsades prata som en dövstum. Det är egentligen inte ens särskilt roligt, det är ju fruktansvärt kränkande när man tänker på det. I alla fall så satte vi ett datum i januari och sen körde vi bara. Trodde absolut inte att den skulle bli så stor så fort, så man fattar inte alltid att det man säger får konsekvenser. Ibland har jag sårat människor nära mig och då mår jag fruktansvärt dåligt. Man har fått lära sig att man inte äger rätten till andras berättelser hur som helst, och att man alltid skall fråga först. Innan man berättar nåt som inte är ens eget att berätta.
Klara Svensson
Klara Svensson

Berätta om din första förlossning?

– Jag blev igångsatt i vecka 42 pga överburenhet, och det var ganska utdraget. Jag minns särskilt en barnmorskestudent som hette Lina som ställde sig vid min fotände med händerna på sina lår och hukade sig för att liksom måtta hur öppen jag var. Det var en sån sjukt rolig syn. Som att hon letade efter nåt kvarglömt där inne. Efter att de tagit hinnorna på mig fick jag värkstormar och då stod jag och höll mig i fönsterblecket på nionde våningen och skrek att jag skulle hoppa om de inte snittade mig. Efter det fick jag en epidural, trots att jag fått för mig att jag skulle föda utan smärtlindring. Kräktes tyvärr som en gris av lustgasen.
 Hur förbereder du dig denna gång?
– Den här gången anmälde jag mig och Kjell lite på skoj till en förlossningskurs i Hypnobirthing. Hypnobirthing handlar i stort om att gå in i sig själv och låta kroppen göra det den kan utan att störa den med rädsla och adrenalinpåslag. Det visade sig att det passade oss urbra och har varit toppen för vår relation. Nu vet jag inte riktigt hur resultatet blir förrän bebisen är ute, men det känns tryggt och härligt. Framför allt har Kjell blivit involverad i min förlossning på ett sätt som jag aldrig riktigt tillät mitt ex kanske. Vi kör mantran och läser avslappningsmanus varje kväll, övar på affirmationer och tar på varandra mycket. Mycket massage. Jag gillar massage. Jag tycker att jag förtjänar massage! Mer massage, Kjell! Massage!
Klara Svensson
Klara Svensson

Vad är det svåraste med att vara mamma?

– Att vara konsekvent och trygg. Stabil. Jag är ju inte så fast i rutiner så jag försöker skapa rutiner för mitt barn, och kan må ganska dåligt när jag misslyckas. För mig är det viktigt att hon får ett kärleksfullt och tryggt hem, att hon alltid kan krypa upp i min famn. Komma tassande över parketten och veta att det finns ett öra som lyssnar och vill och kan prata om allt. Även det jobbiga och svåra, de ledsna känslorna och så vidare. Jag är verkligen inte en rolig crazy-mamma, jag är en trygg mamma. Jag mäktar inte med båda så jag har valt.

Bästa råd du fått som mamma?

– Var inte så stolt. Det är superviktigt att kunna be om ursäkt när man gör fel eller är självupptagen. Och förklara grejer. Barn är smarta, de fattar. Jag kan önska att min mamma eller pappa bad om ursäkt lite oftare för deras egna brister när jag var liten, för jag gick nog rätt länge och trodde att mycket var mitt fel. Nu när jag själv är mamma så vet jag bättre.
Klara Svensson
Klara Svensson
Klara Svensson

 

Vilka är dina ”defining moments” i livet?
– Det var nog när jag var 22 och hade fått ett erbjudande om fast jobb på Svenska Spel i Visby. Jag hade precis köpt lägenhet och så dök en betald praktikplats upp på Schulmangruppen på dåvarande Metronome. Från en dag till en annan hade jag packat min bil full och körde på båten. Min farsa var rasande för att han tyckte att jag var så oansvarig. Den första tiden hade jag ingenstans att bo så jag bodde hos min morsas halvblinda kusin Conny i Bredäng. Han hade bott hemma med sin mamma hela livet och jag fick hennes rum, det hade stått helt orört sedan hon dött några år tidigare. Det var inte lätt alla gånger och jag kände mig oerhört ensam, men det blev starten på en karriär. Och det säger rätt mycket om vem jag är som person. Helt orädd. Ibland önskar jag att jag kunde vara lite mer rädd, jag kastar mig liksom bara in i grejer. Hittills har det alltid löst sig för mig. På ett eller annat sätt löser det sig, om man inte är så noga med detaljerna. En annan grej som definierar mig skulle väl vara den där gången jag kom över ett hundratal filmaffischer med Hitta Nemo, och drog hem till min kompis hus mitt i natten och tapetserade hela hennes husfasad med affischer. Grannarna blev jättearga. Världens sämsta grannar va.
Klara Svensson

Vilka egenskaper hos dig själv är du mest stolt över?

– Jag är som sagt orädd, och det ser jag som något positivt. Jag kastar mig ut för femmans trampolin i en bakåtvolt. Och jag är kreativ och rätt påhittig.
… och vilka är du mindre stolt över?
Mina sämsta egenskaper är att jag ibland är väldigt inbunden, har en tendens att fastna i tankar och jag har ett FRUKTANSVÄRT morgonhumör. Kjell får äta knäckemackan på toaletten för att jag inte står ut med ljudet, det är på den nivån. Pratar han med mig så blänger jag ner honom fullständigt. Jag tror att jag generellt är ganska svår att leva nära eftersom jag är så nära mina glada och arga känslor. Men jag gråter väldigt sällan.

Vad är du rädd för?

– Jag är rädd för att Kjell skall dö. Jag är rädd för att mina barn ska dö. Ibland är jag rädd för att jag ska dö, men inte så ofta. Det är nog värst att bli lämnad kvar.
När är du som lyckligast?
– När jag vet att Kjell är vid liv. Ärligt! Jag tycker om att känna att min familj är samlad och att alla lever och har puls, är glada och äter något gott. Jag älskar att laga mat och de verkar gilla min matlagning. Sedan är jag väldigt lycklig efter två glas vin på fest. Jag älskar fest och kommer inte sällan hem 6-7 på morgonen efter en afterwork.
Klara Svensson
Klara Svensson
Klara Svensson

Vem var du i skolan?

– Jag var ordförande i skolrådet, den där jobbiga och lillgamla jäveln. Var med i massa föreningar och skulle rädda världen och ha mig. När jag gick i klass 5 gjorde jag en undersökning bland alla elever om skolmaten, helt själv och på eget initiativ. Jag var även den som brydde mig väldigt mycket om att alla skulle må bra och larmade när jag märkte att någon inte gjorde det.
Vad skulle du säga till dig själv om du fick träffa dig som 16-åring?
– Du kommer lyckas med det du drömmer om. Din karriär, din familj, ditt hem. Och den där snubben som du kommer hota till livet med en klacksko om några år, han som följer efter dig på gångvägen hem. Han vill inte ALLS våldta dig, han kommer visa sig vara din granne…
Vad gör du om fem år?
– Politik kanske. Eller lobbyism. Det skulle vara spännande! Jag driver säkert ett bolag i alla fall.
Livsfilosofi?
– Var god.
Klara Svensson

Vad gör ni för att hålla kärleken vid liv under småbarnsåren?

– Vi tar på varandra jättemycket. När vi blev ihop så tvingade jag honom att lova mig att aldrig talla på morgongoset. Vi måste ge varandra minst 5-10 minuter kramar och nussande på morgonen. Och så köper vi sexleksaker som vi sen knappt ens använder. Men det har ju nåt, en känsla av att man delar nåt snuskigt och spännande ihop. Ibland räcker det att bara ställa fram den där lådan och så är det igång.

One Reply to “Klara Svensson”

  1. Sara L says:

    Hej! Vilket fint och inspirerande hem! Har letat ihjäl mig så prövar att fråga här. Vart kommer den urfina rymden postern ifrån som man ser sista bilden? mvh/ Sara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *