The Way We Play

Att vara pappa & dela på ansvar

8 months ago

En del saker är rätt provocerande när man är pappa och vissa saker många inte känner till eller pratar om. Åtminstone om man är för ett jämställt samhälle där både män och kvinnor delar på ansvar och uppgifter. Det kan gälla allt från att dammsuga till att laga mat, till att lägga barn, (amma/ersättning) uppfostra etc.

En vanlig fråga jag fått sen jag separerade gällande Nikki:

-Så Nikki bor hos dig varannan vecka?

( ehh ja, såklart. varför skulle jag inte vilja va med min dotter så mkt som möjligt? Helst av allt vill jag ju ha henne här alltid men hon behöver ju båda sina föräldrar lika mkt..) Jag vill mena att många tror att män ofta endast har vårdnad helger då och då etc. Det är det bemötandet jag mött många ggr då folk frågar om just vårdnad vid en separation. För mig är beslutet att skaffa barn något man tar på allvar och lever med resten av livet. Jag förstår givetvis att alla inte har samma syn eller möjligheter men det ger inte andra rätten att döma mig som pappa och tro att jag av någon anledning skulle ha mindre vårdnad än mamman. I vissa fall kan det ju till och med vara tvärtom.

En annan riktig gammaldags sak är det som sker när man som ogift skaffar barn. Förutom att barnet får mammans namn, hon står som enda förälder till barnet och även automatiskt får barnbidrag etc etc så får man även en kallelse till socialtjänsten för att hävda sin rätt till faderskapet. Alltså helt seriöst hur gammaldags är det här systemet. Dom kallar det intervju men det ställs frågor om man var tillsammans under den perioden barnet beräknades bli till och om man inte träffade någon annan brukar kunna frågas lite subtilt. ( typ som, inga resor där ni var ifrån varandra eller så?). Man blir som pappa erbjuden att göra DNA test för att verkligen fastställa att man är föräldern… Känns som man redan valt det genom att gå med på intervjun. Ok kan låta lite bittert men hör på det här. Om man är gift då blir mannen automatiskt pappa. Otrohet verkar dom inte hört talas om? För att ge ett exempel på hur det kan gå. En nära vän med mig och hans nuvarande fru var när dom träffades båda nyseparerade och genomgick skilsmässor och när deras dotter föddes så hade inte mammans skilsmässa gått igenom och vips var då hennes ex (men fortfarande make) pappa till hennes nya killes barn. Ja minst sagt ett väldigt konstigt system som är lite kränkande när man bara flyger på moln och är fylld av kärlek till sitt barn och bara längtar efter ett långt liv ihop att behöva förklara varför man vill bli pappa…. Vore väl ändå enklast att sköta dom sakerna på BB?

En till sak som jag märker ofta är att många ifrågasätter ens kunskap och funktion som förälder. Jag vill mena på att både män och kvinnor kan dela precis ALLA sysslor. Man kan hjälpa till med att ge modersmjölksersättning eller pumpad mjölk så man kan låta sin tjej sova på nätterna eller få ta ett glas vin med sina vänner etc . Man delar såklart på uppfostran och varenda liten sak som det passar en och ens relation så alla är nöjda. Det är nog det enda sättet att hålla ihop och va lyckliga utan irritation. När vi gick en av alla dessa kurser som nya föräldrar går innan förlossningen så fick vi se en film. Först visade dom kvinnans roll. Det var en mamma som ammade och myste med barnet. Sen kom pappans roll, städa, handla, laga mat, byta blöjor etc.

Hos oss delar vi nog rätt lika på allt. Jag tar många nätter med Bill och Amanda kan hitta på saker när hon vill. Jag lagar minst lika mkt mat som Amanda (men hon kryddar dock lite bättre). Städa är jag sjukt bra på så där kör jag på så jag blir nöjd istället. Tvätta etc etc. Jag tror nyckeln till allt är att dela på allt så båda blir nöjda. Sen kan fördelningen vara olika men att man bestämmer ihop hur man vill ha det. Och så tycker jag alla borde göra, svårt att ta det lugnt och va glad annars om man ständigt är lite missnöjd med fördelningen och ansvar av saker ting.

(ett bevis på att man klarar av att dela på allt är att leva separerad med 50% vårdnad som jag gjorde under 3 år. Då skötte och gör fortfarande jag 100% av alla sysslor och åtaganden under denna tid .)

Och jag vill vara där för mina barn minst lika mkt som vem som helst. Och att få dela på saker är det bästa som finns. Det tycker jag iallafall =)

// Emil

instagram: @emil_kullanger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *