The Way We Play

Elin Renck


To cool for school?

1 week ago

Nu börjar vardagen verkligen rulla på här och jag tycker att vi har kommit till ro ganska bra. Sådana här saker som att jag vet vilken låda stekspaden ligger i och vad Crèam Fraiche heter på litauiska. Kanske låter banalt men många bäckar små ni vet, blir en ganska störig flod. Något som jag inte är van vid är att här i huset är det så tyst. Hemma i New York, även fast vi bor i hus i Brooklyn och inte mitt inne på Manhattan, så är det alltid ljud. Hela tiden. Bilar som paniktutar på gatan av någon oklar anledning, byggjobb, brandbilar eller bara högljudda människor som pratskriker på gatan. Jag kanske är känslig men det blir en omedveten stresshöjning. Här hör jag på riktigt fåglar som kvittrar utanför fönstret, fast vi är mitt i Gamla Stan. Och jag känner mig så lugn. Som när man vaknar upp efter vilan på yogan, eller när man har råkat ta en lite för stark värktablett som man hade kvar från att man drog ut visdomstanden. Kan nån relatera till känslan?

 

To cool for school?

Här ligger jag i vårt provisoriska tysta hem. 

I alla fall. Jag tror jag skulle behöva lite råd av er om möjligt. Ni är ju kloka och snälla <3. Men det handlar om barn och skola, och jag vet inte, kanske är jag en curlingmorsa nu som bara borde ta en värktablett och chilla lite. Och det här kanske blir lite långt och tradigt så läs bara om ni pallar. Men Jack och Harriet har ju börjat en amerikansk internationell skola som känts bra. Det är både barn som kommer från andra länder och barn här från Vilnius, och allt sker på engelska. Känns som vi hade väldigt tur att det fanns en sån skola här. Harpan går i preschool 3, alltså för 3-4 åringar och hon passar in som handen i vanten.

Men med Jack så pratades det redan innan vi kom hit att de ville att han skulle börja Kindergarden och inte Pre-K som han går i hemma i New York. Det mumlades lite om att det var för att det var fullt i Pre-K, men att de eventuellt skulle gå att klämma in honom ändå, beskeden var lite luddiga och otydliga. Men det kändes som om de ville ha honom i Kindergarden, alltså en klass högre än det han gick i New York. Jag vill att han ska fortsätta gå i samma årskurs som han har gått i tidigare och inte hoppa upp en klass. Och första dagen vi kom dit så fick Jack träffa rektorn och göra ett litet “test”. Och han är jäkligt smart om jag får säga det själv, han kan läsa på svenska och engelska, stava lite och räkna och ha sig, så rektorn bestämde att han skulle gå i Kindergarden istället.

Men där går det barn som fyllt och ska fylla 6 nu, och till och med några som ska fylla 7. Och Jack fyllde 5 för några dagar sedan. Rektorn pushar och säger att han passar in för att han just kan läsa lite, men vi anser att det inte bara handlar om det. Utan att det finns massa andra aspekter att ta hänsyn till, som social- och psykologiskmognad. Jag vill inte att det ska bli en extra uppförsbacke för honom att först flytta till ett nytt land med allt vad det innebär för en liten 5-åring, sen börja ny skola och plus då börja i en klass där alla är äldre och ligger lite före.

To cool for school?

Och här ligger hon med torkat snor runt näsan och lite för långa naglar.

Och inte för att vara en kycklingmamma men jag tycker att klimatet i den klassen var lite hård, det var liksom ganska grabbigt. Och när jag hämtade honom så var det några killar och Jack som hade någon slags karate/brottar-lek som var alldeles för hårdhänt. Har inte sett Jack i nån sån situation förr. Och jag fattar att allt sånt där troligtvis kommer komma ändå, men det får gärna vänta ett år. Alltså han ska ju börja i Kindergarden i höst, men då med jämngamla kompisar och då kommer han ju få lite mer “riktig” skola som Kindergarden just är, men just nu vill jag bara att han ska få leka lite mer. Eller håller vi tillbaka honom?

Just det! Höll på glömma den stora grejen också, pengar! Det kostar ju att gå i den här skolan och i Kindergarden är det mer än dubbelt så dyrt att gå än i Pre-K. Och det är en amerikansk skola, och är det något jag verkligen börjar lära mig om amerikanskmentalitet så är det att cash rule everything around me för att vara lite cool och citera Wu-tang Clan. Samtidigt går jag omkring i min bubbla och tänker att människor faktiskt vill andra människor deras bästa, speciellt när det gäller barn. Men vi kanske har bott i USA för länge, för direkt när vi såg priserna så börjar vi fundera på om han verkligen ligger före sin ålder eller om de bara vill casha in? Och jag skrev ett mail till skolan och förklarade hur vi kände och fick ett ganska drygt svar tillbaka att Jack skulle få prova att gå i den yngre klassen i några dagar men att rektorn har det slutgiltiga ordet.

Och vad säger Jack om allt då? Jag försöker ju inte lägga min oro eller värderingar hos honom utan försöker liksom lirka och dra ut ur honom vad han känner. Men när vi kom till Pre-K i morse så säger han att han hellre vill gå upp till Kindergarden istället. Jag andades och räknade till 10. Då hade han ju bara varit i den yngre klassen en dag, och jag tänker att han fortfarande känner sig ny och lite blyg? Så om han fortsätter prova Pre-K ett par dagar och sen säger fortfarande att han vill upp till Kindergarden, hur mycket ska vi lyssna på det? Låter kanske lite grymt att fråga så, men jag anser ju att vi vet bäst var han hör hemma, vad magkänslan säger och att vi har vetskapen om att i september så kommer han ju få gå Kindergarden ändå. Låt honom leka nu liksom.

To cool for school?

Bild har inget med text att göra. Men gravidmage i vecka 22. 

Nu kanske ni sitter som ett frågetecken och undrar vad problemet är? Skapar jag ett problem som inte finns? Men jag vet att jag är neurotisk och är så rädd att sabba hans glada, nyfikna, öppna personlighet med att gör att felaktigt val. Alltså antingen att låta honom gå i en klass där det finns äldre barn som ligger före på alla plan med hårdare klimat, men där han kanske får lite mer utmaning. Eller att låta honom gå i den yngre/jämngamla klassen och köra lite mer lek, med risk om att han typ blir uttråkad för att han faktiskt behöver mer stimulans? Puh…

Nu förstår jag verkligen uttrycket “små barn små problem, stora barn stora problem.” Och svårare och mer utmanande kommer det ju bli.

 

Over and out.

 

e.renck

Elin Renck

Familj: Gift med Johan och tre barn, Jack, Harriet och Max. Bor i New York.