The Way We Play

Elin Renck


Hur gör djur

3 days ago

Nu mina vänner ska vi prata om något spännande. Samlas här omkring mig… kom närmre så ska jag berätta en historia:

“Det är en krispig morgon i november. New York har varit vaken länge, om den ens någonsin har gått och lagt sig. Starbucks-pappersmuggarna skyndar i väg för att spillas ut i den överfyllda ryckiga tunnelbanan. På trottoaren ligger sprickfärdiga soppåsar med oidentifierat innehåll, som nattens råttor har lett ut på den ojämna asfalten. Det är liv i luften men samtidigt en målmedveten tystnad.

Men vänta lite… vad är det som låter? På den långa gatan mellan de täta townhousen kan man höra ett eko. Det låter som ett ljud från ett skadat djur..? Ja minsann, det är ett djur som låter, ett mammadjur. Hon sicksackar sig fram mellan hundavföring och tvillingvagnar. Med sig har hon tre barn, ihoptryckta i en vagn. En konstellation man faktiskt sällan ser i naturen, och framför allt inte klockan 08:57, då skolan började för 15 minuter sedan.

Om man studerar mamman noga kan vi se att håret är uppsatt i en slarvig pizzatofs, den spända halspulsådern och den uppspärrade stirriga blicken tyder på en sömnlös natt och troligtvis en stressig morgon. Och om vi lyssnar riktigt noga kan vi höra ett sammanbitet läte som väsande låter något som så här:  – Jag sa till er, rygg mot rygg, RUMPA mot RUMPAAAAA!

Hur gör djur

Rygg mot rygg… Det är den enda regeln för den här åkuren. Annars slår de ihjäl varandra. 

Okej, är ni med forfarande och ser ni bilden framför er? Bra, för då kommer nu frågan som jag behöver hjälp med. Hur fasiken gör ni som har tre eller fler barn med vagnar? Jack är 4,5 år nu och jag tycker att han borde kunna gå och låta Harpan stå på ståbrädan, men det går sällan, han blir avis. Jag har försökt med dubbelvagn för Max och Harpan men då vill Jack som är så liten, fast så stor sitta ihop trängd hos Max, och det blir sjukt tungt för mig. Provat bärsele med Max och både Jack och Harriet får gå, men det är på gränsen att vara för långt till skolan.

Varje dag är det ett bråk med Jack och Harriet innan vi ens har kommit utanför dörren vem som ska eller inte ska sitta eller stå. Men jag förstår honom, han har ju liksom blivit bortputtad av sina småsyrror och reagerar på det.

Jaja, behövde skriva av mig lite. Om det är någon som har något tips tar jag tacksamt emot.

Nu ska jag se om jag kan sova eller om jag är för sockerhög av barnens Halloweengodis. You snooze you loose, viskar jag i öronen på dem när de sover.

Elin Renck

Familj: Gift med Johan och tre barn, Jack, Harriet och Max. Bor i New York.