The Way We Play

Kvinnligt företagande – va paneldebatt

9 months ago

Var på ett sådant bra seminarie om kvinnligt företagande ordnat av Veckans Affärer. Det hela inleddes med faktumen att endast 30% av nya företag i Sverige startas av kvinnor, varför är det så och vad kan man göra åt det.

I panelen var: Susanne Birgersdotter, serieentreprenör och grundare av bland annat iGotcha Game Studios, Hannah Widell som driver mediahuset Perfect Day Media, Susanne Najafi, entreprenör och driver Backing Minds, ett VC-bolag, Martin Ådahl, chefsekonom och vice partisekreterare Centerpartiet och Henrik Ehrenborg, samhällspolitisk chef Unionen.

Det var intressant att höra om Susanne Bigersdotters resa, en mycket orädd och häftig entreprenör. Hon lyfte diskussionen om att investerare oftast är mer hämmande än stöttande- att om ngt går fel så ringer de och skäller istället för att stötta- som om man inte är i samma team. Det tyckte hon var maktmissbruk och jag håller verkligen med och känner igen  mig så mycket från mina två företagsbyggar resor. Jag uppskattade även Susanne Najafi’s uttalande där hon verkligen höjde nivån och pratade om hur strukturen och villkoren ser olika ut i samhället för kvinnor och män, istället för att prata om hur kvinnor är. Kan vi inte bara får vara människor sa hon så fint. Tydligen så går endast 10% (el vissa menade att det är ännu lägre) av allt risk kapital  till kvinnliga entreprenörer i Sverige. En kvinna från tillväxtverket ställde sig upp och berättade att det är ungefär lika illa med de statsfinansierade medlen, helt fruktansvärt. En annan viktig punkt som Susanne N nämnde är att man inte ska analysera och dokumentera för mycket utan fokusera på affären och sälja, har man en kund så har man ett företag. Ett annat ämne som debatterades var att vår föräldraledighet är inte gjord för entreprenörer och eftersom kvinnor tyvärr har det absolut största ansvaret för hem och familj så blir det då svårare att vara entreprenör när strukturerna inte är gjorda för det. Så himla intressant och viktig diskussion, jätte glad att jag gick. En sak som jag tog upp och som jag tänkte leva efter är att jag tycker att det viktigaste är att välja sina investerare så att man får ngn som har rätt kompetens och framförallt som är ett stöd i stället för motsatsen. Nästa gång jag bygger företag så vill jag göra det utan investerare el välja en partner väldigt noga. heja alla kvinnor out there! xx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ebba Bucht Lugani

Swedish mompreneur living in Stockholm with our two little children and my Italian/Mexican husband.

Tennis player turned model, turned investment banker, turned CEO of the fashion brand House of Dagmar, turned CEO & Creative Director of the organic beauty brand Björk &

Berries. Now independent business advisor, doing strategic advisory to up and coming fashion and lifestyles brands as their brand mentor

With a passion for fashion, beauty, feminism, health, building brands, travelling and more!