Chokladkaka med salt kolasås

7 years ago

En saftig och lyxig chokladkaka som passar perfekt när mörkret smyger sig på! x Sofia   Kaka: 200 g smör 125 ml mjölk 4 dl vetemjöl 1 1/2 tsk bakpulver 1,6 dl kakao 3,5 dl socker 1/2 tsk salt 2 ägg 100 ml gräddfil Kolasås: 1,6 dl vispgrädde 2,3 dl socker 100 g kallt smör 1 tsk salt   Värm ugnen till 175°C. Smörj och strö en springform med kakao. Smält smör och rör ner mjölken. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål och rör sedan ner smörmjölken, äggen och gräddfilen. Baka kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Testa med en brödsticka när kakan är klar, den ska fortfarande var alide krämig i mitten.  Ta ut och låt svalna. Värm grädden i en liten kastrull tills den är rykande varm och ställ åt sidan. Strö ut sockret jämnt i en liten stekpanna och smält långsamt på mellanhög värme. Snurra stekpannan lite när sockret börjar bubbla och rör sedan försiktigt med en sked. Skär smöret i små kuber och montera ner en och en. Häll sedan ner grädden i en tunn stråle pö om pö, var försiktig eftersom det bubblar upp snabbt. Avsluta med att röra ner saltet och låt sedan svalna. Ringla kolasås over kakan och servera!