The Way We Play

Polenta med rödvinsbräserad portabello & trattkantareller

1 year ago

Hej alla fina bloggläsare! Först vill jag be om ursäkt för radioskuggan som har rått här på bloggen här ett tag – det ska det bli bättring på! Ett tips om det inte uppdateras här så är är min instagram fylld av nästan daglig matinspiration så missa inte att följa mig där på @sofia_wood

Hösten är här och med det lusten att laga mustigare rätter. Polenta tycker jag är lite bortglömt men otroligt gott, enkelt och snabblagat så prova det!

POLENTA MED RÖDVINSBRÄSERAD PORTABELLO & TRATTKANTARELLER

Polenta

2 stora nävar trattkantareller

3 portobellosvampar

1 schalottenlök, finhackad

olivolja

2 dl rödvin

1 kvist timjan

1 lagerblad

100 g smör

1-2 dl vatten

Salt och peppar

7,5 dl grönsaksbuljong

1,5 polenta

1 msk smör

1 dl riven parmesan

Parmesan till servering

Persilja, krasse eller ruccola

Börja med rödvinsreduktionen genom att fräsa löken tillsammans med timjan och lagerblad i lite olivolja tills löken mjuknat. Slå på vinet och låt koka tills nästan all vätska kokat bort. Fiska ut timjankvisten och lagerbladet och släng. Rör ned smöret och ställ åt sidan.

Riv portabellon i mindre bitar och fräs sedan tillsammmans med trattkantarellerna och en nypa salt i en torr panna tills all vätska kokat bort. Tillsätt rödvinssmöret och häll på lite vatten. Låt koka ihop och späd eventuellt med mer vatten om det blir för torrt. Det ska vara ungefär en halv deciliter vätska i svampblandningen när den är klar. Smaka av med salt och svartpeppar.

Koka upp buljongen i en mellanstor kastrull och vispa ner polentan, koka lugnt på mellanhög värme i 7-8 minuter tills polentan är genomkokt. Ta av värmen och vänd ner en matsked smör och parmesanen. Polentan blir fastare allt eftersom den svalnar så var inte orolig om den verkar en gnutta lös.

Servera polentan med svampen ovanpå, lite grönt i form av persilja, krasse eller ruccola och rejält med parmesan riven över. Salt & peppar såklart. Njut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *