The Way We Play

Lax med crème fraîche, gurka och kavring

1 year ago

Vi fortsätter på temat enkel sommarmat. Den här rätten funkar fint som en förrätt som den är, eller så serverar du lite nykokt färskpotatis till så blir det mer av en varmrätt.

Använder man salmalax eller annan lax av sashimikvalité tycker jag den funkar fint rå då den tillagas lite av syran i citronen, likt en ceviche men man kan självklart lika gärna halstra den. Likaså ifall man använder vanlig lax, då är det bättre att halstra den lätt innan eftersom det är ganska stor skillnad på smak.

salmon

LAX MED CRÈME FRAÎCHE, GURKA OCH KAVRING

4 portioner

600 g salmalax

1,5 dl crème fraiche

1 gurka

2 citroner

3 msk kapris

4 msk fin olivolja

1 näve plockad dill

4 skivor kavring, riven i mindre bitar

1 msk smör

Salt och vitpeppar

Den här rätten är lättast att förbereda direkt på tallriken.

Börja med att förbereda kavringsmulorna. Smält smör i en liten panna på medelhög värme, vänd ner kavringsmulorna när det bubblar som bäst och sänk värmen lite. Låt steka försiktigt tillsammans med lite salt till smulorna är krispiga och sega. Häll över på en bit hushållspapper och ställ åt sidan.

Fördela Crème Fraiche mellan tallrikarna, jag brukar skeda ut den i en halvmåneform eftersom det blir vackert så. Skiva laxen i ca 2 cm tjocka skivor och fördela mellan tallrikarna. Hyvla gurkan på längden med en mandolin, jag brukar använda båda sidorna av gurkan men strunta i att använda mittbiten som mest bara är vattniga kärnor. Rulla skivorna till mjuka rullar och fördela även dem mellan tallrikarna .

Strö ut kapris och ringla över olivolja på varje tallrik. Pressa saften av en av citronerna över, och skiva upp den andra och servera vid sidan av. Strö på rikligt med plockad dill, och avsluta sedan med kavringsmulorna och generöst med salt och vitpeppar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *